Fm4
Plöjningsmästerskapen avgjordes i vackert höstväder på åkrarna utanför Axxell Brusaby i Kimito.
Jordbruk Livet på landet

Finska och nordiska mästare
i plöjning korades i Kimito

Ljudet från brummande traktorer ljöd över åkrarna utanför Axxell Brusaby i Kimito då finska och nordiska mästerskapen i plöjning avgjordes förra veckoslutet. Dubbelmästerskapen som pågick i två dagar avgjordes i serierna för seniorer och juniorer med deltagare från Finland, Sverige och Danmark.

Tävlingarnas enda kvinnliga deltagare, Fanney Bengtsdottir från Småland i Sverige, visade prov på sin skicklighet i plöjning och tog hem rubbet i juniorklassen i nordiska mästerskapen. Hon var bäst i både stubb- och vallplöjning och besegrade sina motståndare i överlägsen stil.

Hon är både glad och överraskad över segern.

– Jag är jätteglad. Stubbplöjningen gick riktigt bra, och tydligen gick också vallplöjningen fint trots att jag varken har tävlat eller tränat på vall tidigare, säger Bengtsdottir.

Hon har tävlat i plöjning i åtta år och har deltagit i lika många juniormästerskap på SM-nivå. Bästa resultat hittills är en andra placering i svenska mästerskapen. Hon har också deltagit i två nordiska mästerskapstävlingar. Nu kom juniormästartiteln som kronan på verket.

– Det känns bra, säger Bengtsdottir, som lärt sig plöja av sin far.

Hon är uppvuxen i en familj där tävlingsplöjning alltid funnits med i bilden. Hennes syster tävlar också i plöjning och fadern Bengt Andersson har nått framgångar både på nationell och internationell nivå med ett VM-silver som bästa placering.

I nordiska mästerskapstävlingarna för seniorer tog Jari Laitinen från Kuopio hem segern. I serien deltog fyra tävlande. Lika många deltog i juniorserien.

I FM-tävlingarna i tegplöjning i allmänna serien vann Matti Rautianen från Lojo före tvåan Hannu Kivipelto från Vimpeli. Trea blev Juha Rosendahl från Lojo.

Fm1
Fanney Bengtsdottir från Småland är nordisk juniormästare i plöjning. I bakgrunden ses hennes traktor och plog.

Bara en deltagare från Svenskfinland

Tävlingarna lockade få deltagare från Svenskfinland. Enda SLC-plöjaren som deltog i de dubbla mästerskapstävlingarna var Lars-Erik Staffans från Vörå.

Staffans som har deltagit i ett 20-tal plöjnings-FM siktade på en bra placering men slutade på nionde plats i FM-tävlingarna i Kimito. Också i NM-tävlingarna blev placeringen blygsam.

Han är inte nöjd. I fjol när han tävlade i FM i plöjning i Pensala kom han på fjärde plats och var endast några poäng från bronset.

– Man kan inte annat än vara besviken, men så här kan det gå ibland, säger han om årets resultat.

Staffans, som tidigare i höst var domare i plöjnings-VM på Irland, säger att mycket beror på hurudan tur man har i lottningen av tävlingsrutorna. Och den här gången hade han inte turen på sin sida då tävlingsrutorna i vallplöjningen lottades ut.

– Jag fick den absolut sämsta rutan. I ena ändan fanns en hög kulle som gjorde att jag fick en brant sidolutning och blev tvungen att justera plogen hela tiden, säger Staffans.

I publiken står Sibbobon Herbert Enholm och följer med tävlingarna. Han är en gammal plöjningsveteran med ett VM och ett 40-tal FM-tävlingar bakom sig. Han deltog också i plöjnings-FM för 20 år sedan då tävlingarna senast ordnades i Kimito. Platsen var den samma som i år.

– Då gick det inte så bra. Men jag kommer bra ihåg var de bästa och sämsta tävlingsrutorma fanns, säger Enholm, som nu har lagt av med tävlandet.

Fm3
Lars-Erik Staffans från Vörå tävlar med en plog av egen tillverkning.

Svårt att locka unga tävlingsplöjare

Antalet SLC-plöjare som tävlar i FM har minskat under åren. De äldre har slutat och det är svårt att locka unga deltagare.

– Dagens unga jordbrukare har inte tid med tävlingsplöjning. Det är ett precisionsarbete som kräver både tålamod och goda nerver. Det tar tid att träna och dessutom medför tävlingarna kostnader, säger Staffans.

Trenden är den samma över hela landet, konstaterar tävlingssekreterare Ismo Näkki.

– Både tidsbristen och kostnaderna inverkar, det är främst transporterna som kostar. Tidigare sponsrade lantbruksföretagen de tävlande. Men efter att sponsringen upphörde började antalet deltagare minska, säger Näkki.

De dubbla mästerskapstävlingarna i Kimito lockade ett 20-tal deltagare.

Fm2
Oskari Kuusela från Kouvola var tävlingens yngsta deltagare.

Evenemanget lockade nästan 2.000 besökare

Kimito lantmannagille stod värd för tävlingarna som ordnades av föreningen SM-Kynnöt.

Claus Blomberg, ordförande i Kimito lantmannagille, är nöjd.

Han betraktar arrangemangen som lyckade. I samband med plöjningstävlingarna ordnades också en utställning av lantbruksmaskiner samt demonstrationer av sockerbetsupptagning och lastning av sockerbetor.

– Vi har fått mycket positiv respons. Och vi hade också tur med vädret som var optimalt, säger Blomberg.

Evenemanget lockade nästan 2.000 besökare.

Nästa år ordnas FM i plöjning i Mustiala i Egentliga Tavastland. Då handlar det om jubileumstävlingar, nästa år har det gått 70 år sedan de första plöjningsmästerskapen ordnades. FM i plöjning har ordnats sedan 1953.

Fm5
Vid sidan av tävlingarna kunde publiken kolla på sockerbetsupptagning och lastning av sockerbetor.

RESULTAT FM

Allmänna serien
1) Matti Rautianen, Lojo, 207,25 poäng.
2) Hannu Kivipelto, Vimpeli, 193,50.
3) Juha Rosendal, Lojo, 189,00.
4) Yrjö Teräväinen, Somero, 187,75.
5) Juhani Grönlund, Lojo, 187,00.
6) Reijo Elg, Nurmijärvi, 186,75.
7) Jari Laitinen, Kuopio, 184,75.
8) Kalervo Oksanen, Lojo, 183,50.
9) Lars-Erik Staffans, Vörå, 183,50.
10) Jarkko Hietaoja, Kankaanpää, 164,25.
11) Leo Rautanen, Lojo, 132,50.
12) Jarmo Itälehto, Ilmajoki, 102,50.
Unga    
1) Lasse Hietaoja, Kankaanpää, 197,25.
2) Oskari Kuusela, Kouvola, 149,75.
Veteraner
1) Yrjö Teräväinen, Somero, 94,75. 
2) Reijo Elg, Nurmijärvi, 91,00.
3) Leo Rautanen, Lojo, 62,50.
Vändplog
1) Markku Kivipelto, Vimpeli, 184,50
 

RESULTAT NM

Seniorer
1) Jari Laitinen, Finland, 362,5 poäng.
2) Peter Geertsen, Danmark, 361,5.
3) Inge Larsson, Sverige, 348,0.
4) Lars-Erik Staffans, Finland, 347,0.
 
Juniorer
1) Fanney Bengtsdottir, Sverige, 430,5.
2) Lasse Hietaoja, Finland, 403,0.
3) Frank Andersen, Danmark, 375,0.
4) Oskari Kuusela, Finland, 297,0.