Janusz Wojciechowski Nylund Laxaback Ingo 3
Förra veckan besökte SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund (t.v.) och tjänstemännen Jonas Laxåback och Christoffer Ingo Bryssel för att träffa EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciehowski (andra från vänster). FOTO: SLC
Jordbruk EU SLC

SLC besökte Bryssel:
”Stödelement som tryggar
den nordiska produktionen
måste finnas också i framtiden”

Förra veckan besökte SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund och tjänstemännen Jonas Laxåback och Christoffer Ingo Bryssel för att träffa EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciehowski och för att sondera terrängen inför det kommande Europaparlamentsvalet den 9 juni.

När SLC:s delegation träffade beslutsfattare och påverkare i Bryssel under förra veckan var huvudbudskapet att det behövs en stark budget till jordbruket och att de stödelement som tryggar den nordiska produktionen måste få finnas kvar också i framtiden.

– Planerings- och beredningsarbetet med nästa CAP, den som kommer efter 2027, har påbörjats i Bryssel och vi vill förstås säkra våra positioner i ett tidigt skede. Olika stödelement som tryggar den nordiska produktionen är givetvis viktiga för oss i Finland, säger SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund.

EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciehowski tog emot SLC:s delegation.

– Med kommissionären tog vi upp betydelsen av en stark budget till jordbruket och beskrev förstås också den aktuella situationen inom den finländska livsmedelsproduktionen överlag och primärproduktionen på SLC:s verksamhetsområde, säger han.

Livsmedelskedjan som helhet ska fungera

SLC:s verksamhetsledare Jonas Laxåback tar upp betydelsen av att livsmedelskedjan som helhet fungerar. Under dagarna i Bryssel besökte man också DG Agri, EU:s direktorat för jordbruksärenden och SLC:s, MTK:s och Pellervos gemensamma Brysselkontor. Sammanlagt höll man omkring femton möten och träffar.

– UTP-direktivet (Unfair Trade Practices) diskuterade vi i Bryssel, med kommissionär Wojciehowski och andra, men så tog vi också upp livsmedelsproduktionen i olika krissituationer samt behovet av att färdigt ha verktyg på plats för det. Försörjningsberedskapen, så som vi känner till den i Finland, är förstås en given modell i det här hänseendet, men man kan också göra saker på EU-nivå för att underlätta detta, till exempel allokera budgetmedel till EU:s krisfond, säger han.

De stora rovdjuren, som varg, lo och björn var också uppe till diskussion med flera olika beslutsfattare och påverkare under dagarna i Bryssel.

– Rovdjurspolitiken är förstås viktig på SLC:s verksamhetsområde. Kommissionär Wojciehowski intygade att EU-kommissionen gör allt den kan för att lätta på vargens skydd i hela EU, men påpekade att Finland också nu har verktyg att hantera den växande stammen. Finlands tilltagande problem med lodjur och vad ett lodjur är kom som en nyhet för kommissionären som via sin stab lovade fördjupa sig i bekymren, säger SLC:s lantbrukspolitiskt sakkunniga Christoffer Ingo.

Jordbrukskommissionär Janusz Wojciehowski tackade för de punkter SLC lyfte till diskussion och konstaterade att SLC:s budskap tangerar de fyra teman han pratar för då det gäller EU:s livsmedelsproduktion, nämligen hållbarhet, solidaritet, säkerhet och stabilitet. SLC:s budskap till kommissionen tas nu med i den interna beredningen av nästa CAP.

EU kommer att utvidgas och även CAP berörs

Utöver att träffa jordbrukskommissionären sonderade SLC:s delegation i Bryssel läget inför det kommande Europaparlamentsvalet i juni. Beredningsläget inom jord- och skogsbrukssektorn just nu, viktiga frågor som kan bli särskilt aktuella i EU-valrörelsen samt nästa CAP, den gemensamma jordbrukspolitiken i EU efter 2027 diskuterades under de flesta möten man hade under den tre dagar långa resan.

– Vi måste redan då, alltså efter 2027, anpassa oss till att EU ska utvidgas. Det kommer knappast att ske under den CAP-perioden heller, men det måste redan då tas i beaktande på många sätt, också i den gemensamma jordbrukspolitiken, säger SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund.

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet.

– Min uppfattning har redan en tid varit att det parlament som väljs i juni kommer att vara mindre grönt än det som sitter idag. Det jag lärde mig under veckan i Bryssel stöder närmast den uppfattningen, avslutar Nylund.