SLC - Lemken Carbon Farming 2A 1177X720
Frankrike startar EU-offensiv för kolodling inom jordbruket

Kolodlingen är en enastående chans för EU:s bönder att vända klimatkrisen till näringens fördel. Det hävdar åtminstone Frankrikes jordbruksminister Julien Normandie, som vill göra kolodling till en kärnpunkt för det moderna jordbruket.

Väderstad välkomnar ny vd och ny styrelseordförande

Väderstad välkomnar i februari både en ny vd och en ny styrelseordförande. Henrik Gilstring, barnbarn till Väderstads grundare Rune Stark, tar över efter Mats Båverud som vd. Samtidigt kliver Mikael Jonson in i uppdraget som ny styrelseordförande.

SLC - Loehr Ulrich Scaled
Tyska bönder betraktar cannabisodling med skepsis

Tysklands gröna jordbruksminister Cem Özdemir uppmanar landets jordbrukare att satsa på cannabisodling. Men bönderna är skeptiska och ser stora organisatoriska problem, inte minst för säkerheten på gårdarna.

Webbinarium om vattenhushållning

Projektet Raseborgs å, Västra Nylands vatten- och miljöförening (LUVY) och WWF Finland anordnar ett webbinarium för markägare och andra som är intresserade av vattenhushållning 16.2.

Älgbytet mindre än tidigare år

Under säsongens älgjakter fälldes drygt 42.500 älgar, vilket är cirka 14 procent mindre än året innan. Älgstammens minskning ledde till att bytet minskade i stora delar av landet, mest i Norra Finland och Östra Finland, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Skogsnytta
Ett aktivt skogsbruk stöder klimatnyttan

En svensk forskningsrapport från Sveriges lantbruksuniversitet SLU motsäger tesen att skogsavverkning skulle sänka förrådet av kol. Det finns inget stöd för påståendet att obrukade skogar ger mest klimatnytta.

SLC om kastreringsförbud: Alternativen först – besluten sedan

Enligt den utredning som jord- och skogsbruksministeriet beställt om kirurgisk kastrering av grisar är det möjligt att inom näringen på sikt upphöra med kastreringen – men utöver en lång övergångstid kräver det noggrann beredning och ytterligare forskning. SLC är beredd att diskutera utredningens alternativ att producenter använder både smärtlindring och lokalbedövning i samband med kastrering.

Att sluta med kirurgisk kastrering av grisar kräver brett samarbete

En utredning om kirurgisk kastrering av grisar som Jord- och skogsbruksministeriet beställt är nu klar. Utredningens resultat ska beaktas vid beredningen av lagen om djurs välbefinnande. Utredningen har tagits fram av professor Mari Heinonen från Helsingfors universitet.

SLC - Skogspris
Rekordår på marknaden för skogslägenheter

I fjol gjordes mer än 9 procent fler köp av lägenheter som endast omfattade skog på över 2 hektar jämfört med året innan, cirka 5.200 köp gjordes. Åkerhandeln avtog däremot något. Uppgifterna framgår av Lantmäteriverkets köpeskillingsstatistik för fastigheter för 2021.

Ansökan om djurbidrag – anvisningarna finns nu på nätet

EU:s djurbidrag för i år ändras en hel del. Gårdar med djur kan ansöka om bidrag i e-tjänsten Vipu 10.2–3.3.2022. Livsmedelsverket har nu publicerat ansökningsanvisningarna för djurbidragen.

Dags att deklarera skogsskatten i början av året

Nu i början av året är det bra att som skogsägare sätta sig in i hur man fyller i skogsskattedeklarationen och sedan deklarera skogsbrukets alla inkomster och utgifter för fjolåret. Bara några små ändringar har gjorts i skogsbeskattningen för skatteåret 2021. Beskattningsvärdena för skogsmark steg i nästan alla landskap vid årsskiftet, meddelar Finlands skogscentral.

Skydda fjäderfän och andra tamfåglar mot fågelinfluensa

Förbudet mot att hålla fjäderfän utomhus, som utlyses varje vår, träder i kraft tisdagen den 8 februari, meddelar Livsmedelverket. Skyddsåtgärden pågår till slutet av maj och syftar till att förhindra att fågelinfluensa smittar från vilda fåglar till fjäderfä och andra fåglar som hålls som husdjur. Utehållningsförbudet tidigarelades redan i fjol från mars till februari på grund av det fortsatt dåliga fågelinfluensaläget i Europa.