Hirvelan Talkkuna 6484 2
FM i Mathantverk har gång lockat deltagare från hela landet. Även antalet produkter som kommer från Mellersta Finland är rekordstort. FOTO: ProRuokakulttuuri-projektet
Jordbruk Landsbygdsnäringar

Över 60 företag med
över 120 produkter vill vinna
FM i Mathantverk 2019

Över 60 företag har anmält sina produkter till FM-tävlingen i mathantverk 2019 i Jyväskylä. I tävlingen deltar också några företag från Estland och Lettland.

– Vi är glada att tävlingen denna gång lockat deltagare från hela landet. Även antalet produkter som kommer från Mellersta Finland är rekordstort, säger Eija Lamsijärvi, tävlingens operativa ledare och styrelsemedlem i Mathantverkarna i Finland rf.

– Och alla dessa produkter har genomgått en kontroll som säkrar att produkterna är tillverkade på lokala råvaror utan syntetiska aromämnen eller konserverings- och färgämnen. Samtidigt har vi också kollat att hantverkarens prägel och kunskap syns i hela produktionskedjan, fortsätter Lamsijärvi.

Tävlingsprodukterna utvärderas lördag 14.9. i Dynamo-restaurangen på Jyväskylä yrkeshögskolans campus i Lutakko kl.8-14. Det kommer att vara möjligt att följa juryns arbete antingen genom glasväggarna i aulan eller via streaming på webben.

Juryn består av representanter för till exempel mathantverkexperter, köksmästare, turism-, restaurang- och ekonomibranschen, handeln, utvecklande parter, media samt jord- och skogsbruksministeriet. Till sammansättningen hör också svenska och tyska jurymedlemmar. Resultaten publiceras samma kväll i en prisgala i restaurang Priimus.

Vinnarprodukterna kommer att visas på höstmarknaden i Jyväskylän Paviljonki på söndagen kl.10-16.

Superhelg för närmat

– Utöver tävlingen är Mathantverk FM –veckoslutet en riktig superhelg för lokalmatens vänner. På programmet står seminarier, en produktutställning, presentation av mathantverksprodukter och -företag, en träff för aktörer i branschen, en workshop om vilda örter och en fantastisk prisgala med lokal mat på menyn. Till på köpet kommer också många möjligheter: Wemmi-höstmarknaden på helgen och landsomfattande Köp av bonden-temadagen på lördagen, när många gårdar i närheten av tävlingsplatsen har öppet hus, gläder sig tävlingsledaren Leena Pölkki, projektledare från affärsenheten i Jyväskylä yrkeshögskola.

I seminarierna hörs flera intressanta anföranden från olika mathantverksföretag som till exempel Öfvergårds och Saloniemen Juustola. Jukka-Pekka Inkinen från Fennopromos MarketWise-projektet kommer att berätta om hur en mathantverkare kan ge sig ut i världen – och erövra den. Från Henri Lybäck från Laureas yrkeshögskola får vi höra hur vilda örter kan utnyttjas i mathantverk.

Mer information om FM i mathantverk hittar du här.