Lpx 00131224
Onödig byråkrati belastar EU-bönderna, som borde tillbringa mer tid på åkern i stället framför bildskärmen. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Bönderna klagar över krångel-EU

Närmare 60 procent av EU:s bönder tillbringar i snitt fem arbetsdagar per år vid skrivbordet och datorn för att fylla i blanketter. Det visar resultatet av en rundfråga som har genomförts i olika länder. EU lovar fortsatta åtgärder för att minska stödbyråkratin.

Rundfrågan om den byråkratiska belastningen på nätet arrangerades i början av mars detta år och Europas bönder tvekade inte att delta. Totalt tog 26.886 producenter tillfället i akt att ge feedback till EU och de ansvariga kommissionärerna.

Omkring en fjärdedel av bönderna uppgav att de årligen använder mellan fem och sex arbetsdagar för att kämpa med ansökningar och rapportering i samband med redovisning och ansökningar till jordbruksmyndigheterna.

En tredjedel av bönderna bedömde att de till och med behöver mer än sex arbetsdagar för att hinna bearbeta alla ansökningsformulär och motsvarande dokument. Långtifrån alla stödberättigade klarar av uppgiften på egen hand.

Enligt svaren måste 78 procent av jordbrukarna engagera utomstående person som hjälper till med ifyllande av blanketter och andra dokument. Vanligen tillkallar ifrågavarande personer hjälp av konsulenter från lokala bondeorganisationer.

Inmatningen av data på nätet är ett problem för många jordbrukare. Upp till 44 procent av deltagarna i enkäten klagade över att de vanligen måste ge in samma information upprepade gånger.

Ungefär hälften av jordbrukarna använder mobila enheter som smarttelefoner för ändamålet. I denna grupp klagade nästan hälften att rapporteringen förorsakade problem. Processen är tidsödande och svår att förstå. Bristen på feedback förargar också.

En tredjedel hade EU-besök

Ibland kontrolleras gårdarna med avseende på CAP-ansökningarna. Mer än en tredjedel av de gårdar som deltog i EU-enkäten hade minst en gång haft besök av en inspektör de senaste tre åren. Sexton procent av gårdarna rapporterade om tre gårdsbesök.

Kommissionen vill härnäst fördjupa sina analyser kring stödbyråkratin genom fler gårdsbesök. Kommissionen vill genomföra individuella intervjuer med bönder och deras organisationer. Resultaten ska presenteras under hösten.

Deltagandet i kommissionens enkät var frivilligt. Detta kan möjligen medföra regionala förvrängningar av resultaten, då delar av EU kan varit underrepresenterade. Detta gäller särskilt de östliga medlemsländerna.

Enligt kommissionen härstammar de flesta deltagande bönder från Spanien (20 procent), Tyskland (17), Portugal (12), Frankrike (10) och Österrike (9 procent). Hälften av deltagarna representerar gårdar med mellan 5 och 100 hektar odlingsyta.

Meningslösa regler förargar

Den tyska jordbrukssajten Agrarheute bad i fjol sina läsare att räkna upp regler och krav som förorsakar mest stress och förargelse ute på fältet. Bönderna ombads att rangordna reglerna enligt deras personliga erfarenheter.

På förstaplatsen hamnade ”fackligt meningslösa regler”, som samlade 45 procent av böndernas negativa feedback. På andraplatsen noterades ”onödiga krav på dokumentation”.

Femton procent av de tillfrågade klagade över ”ängslan att göra fel” medan ”obegripliga formulär” betecknas som ett förargligt gissel.

Tidsödande kontroller och svårhanterad digital datainsamling är också källor till förargelse.