4D8D3Bd8 5B6F 485E Be02 C1F3B7103B23
En effektiv och rättvis livsmedelskedja gynnar producenternas ställning. Finlands jordbruksminister Sari Essayah och agrarkommissionär Janusz Wojciechowski vill stärka kedjan ytterligare. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU:s jordbruksministrar
vill stärka livsmedelskedjan

EU-kommissionen ska fortsätta att utveckla och optimera livsmedelskedjan. Det lovade EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski i anslutning till jordbruksministrarnas möte på måndagen i Luxemburg.

Mötet drog ut på tiden på grund av många diskussionsämnen som har aktualiserats de senaste månaderna. Det krisar inom jordbruket och den internationella handeln. Parallellt måste ministrarna finna gemensamma lösningar för att utveckla EU:s jordbrukspolitik.

Under mötet fördes också livliga diskussioner om bioekonomin, som borde sättas i centrum för arbetsprogrammet då nästa EU-kommission tar vid. Diskussionen är viktig för Finland, som vill stärka bioekonomins status i nästa kommission.

Agrarkommissionär Janusz Wojciechowski redogjorde för nya förenklingsåtgärder som kommissionen har genomfört eller planerar, för att stärka producenternas ställning i livsmedelskedjan.

EU sanktionerar missbruk i kedjan

De flesta EU-länder har redan höjt skyddet mot missbruk. Ifrågavarande länder har utnyttjat möjligheterna att anta eller upprätthålla bestämmelser som går över den praxis som direktivet mot orättvisa handelsmetoder (UTP) föreskriver.

Nationella tillsynsmyndigheter har numera inrättats i alla EU-länder. Enligt en rapport startade omkring 1.500 utredningar under fjolåret. Cirka 17 procent av utredningarna avslöjade överträdelser som är belagda med bötesstraff.

De vanligaste orättvisa handelsmetoderna är sena betalningar för känsliga produkter som snabbt fördärvas. För att ytterligare stärka producenternas ställning i försörjningskedjan planerar kommissionen skärpta regler mot otillbörlig, gränsöverskridande handel.

Redan före sommaren ska kommissionen lägga fram ett förslag till uppdatering av förordningen om den gemensamma organisationen av marknaden. Åtgärderna ska ytterligare stärka producenternas förhandlingspositioner.

Kommissionen kommer bland annat att inrätta ett centrum för övervakning av livsmedelsmarknaden. Hösten 2024 ska ett lagförslag läggas fram med åtgärder som gör det svårare att bedriva orättvis handel över de nationella gränserna i EU.

Finland driver på bioekonomin

En rättvis näringskedja är ett livsvillkor för en lönsam jordbruksproduktion, understryker Finlands jord- och skogsbruksminister Sari Essayah, som på mötet efterlyste mer information om de olika stegen inom värdekedjan. Reglerna måste utvecklas vidare.

En majoritet av jordbruksministrarna betonade att bioekonomin borde bli en kärna i arbetsprogrammet för nästa EU-kommission. Sexton medlemsländer hade undertecknat Finlands initiativ i förväg och sex andra EU-länder meddelade sitt stöd i diskussionen.

Essayah gläder sig över den starka responsen från medlemsländernas sida. Efterfrågan på bioekonomi är stark i EU. Den skogsbaserade bioekonomin erbjuder lösningar för att minska EU:s kritiska beroenden och svara på klimatutmaningen.