SLC - Agco Csm Traktorenmarkt S 10 Au Opt 70B0979C1E
Logistikproblem stör traktormarknaden i EU

Den europeiska traktorförsäljningen ökade med 17 procent under 2021. Det är ett bra resultat med hänsyn till omständigheterna, eftersom covid-19 fortfarande stör logistiken. En tilltagande brist på komponenter hämmar dessutom produktionen.

SLC - Gr1
Första öppet hus-tillställningen vid GR Service på två år

GR Service Oy Ab i Skaftung gör överlåtelseservice för alla Grimme-maskiner i Finland. Här finns alla reservdelar och kunnandet samt servicepunkter utspridda på olika håll i landet. Förra veckan höll företaget öppet hus för första gången på två år. – Det har varit en jämn ström med folk här i två dagar. Det är mycket fint att läget med pandemin tillåter att vi äntligen kan ta hit våra kunder, träffas och diskutera på plats samt visa upp maskiner och nyheter, säger Roland Rosenback, försäljningschef för Grimme i Finland.

Väderstad förstärker satsning på precisionsodling i Finland

Gustav Nyholm blir ny kollega till Sebastian Baarman, marknadsansvarig för Väderstad i Finland.

SLC - Lemken Carbon Farming 2A 1177X720
Frankrike startar EU-offensiv för kolodling inom jordbruket

Kolodlingen är en enastående chans för EU:s bönder att vända klimatkrisen till näringens fördel. Det hävdar åtminstone Frankrikes jordbruksminister Julien Normandie, som vill göra kolodling till en kärnpunkt för det moderna jordbruket.

Väderstad välkomnar ny vd och ny styrelseordförande

Väderstad välkomnar i februari både en ny vd och en ny styrelseordförande. Henrik Gilstring, barnbarn till Väderstads grundare Rune Stark, tar över efter Mats Båverud som vd. Samtidigt kliver Mikael Jonson in i uppdraget som ny styrelseordförande.

SLC - John Deere Tractor
Serietraktor från John Deere bearbetar åkern utan förare

Förarlösa jordbruksmaskiner kan snart bli vanliga ute på fälten, åtminstone om man får tro de stora tillverkarna av jordbruksmaskiner. John Deere förevisade nyligen en autonom jordbrukstraktor som redan i höst lanseras som seriemodell på USA-marknaden.

SLC - Nexat Soja Dreschen 1
Automatiserad redskapsbärare utvecklas för framtidens åkrar

Den tyska jordbruksmaskinen Nexat skiljer sig från det mesta man är van vid inom dagens växtodling. Maskinen med en arbetsbredd av mellan 6 och 24 meter bär alla nödvändiga redskap för samtliga skeden inom växtodlingen från sådd till skörd.

SLC - Skr 4234 2 Sagarobotics
Norska roboten Thorvald lär sig att plocka jordgubbar

Forskare vid Norges biovetenskapliga Universitet (NNMU) tränar som bäst en robot i konsten att plocka jordgubbar. Det är i och för sig inget nytt men roboten tränas dessutom i färdigheten att välja ut alla mogna jordgubbar.

Agritechnica flyttas till november 2023

Den stora tyska maskinmässan Agritechnica flyttas igen framåt på grund av den nya pandemivågen i Tyskland och hela Europa. Om allt går bra ska följande mässa arrangeras den 12 till 18 november 2023 i Hannover.

SLC - Vaattenpump1
Goda skörderesultat med solcellsdrivna vattenpumpar

Förra året började Agrolink sälja solcellsdrivna vattenpumpar för underbevattning. Intresset var stort och resultaten av den nya tekniken visar också på mycket goda skörderesultat. Den 15 december är det sista datumet för att beställa pumpar till kommande växtsäsong.

SLC - Byneset Apning Rye9 2048X1365
Norsk bonde lagrar el från vind och sol i vätgas

Bonden Lars Hoelms nära Trondheim producerar sin elektricitet från vind och sol på den egna gården och lagrar överskottet i form av vätgas. Vätgasen fungerar sedan som energibuffert under molniga och vindstilla perioder.

SLC - Bdd12Df650D70C9E Org
Väderstad presenterade Inspire 1200C/S

Väderstad har presenterat den nya produktfamiljen Inspire – framtagen för att skapa ett utmärkt såresultat för segmentet 12-meters såmaskiner. Den nya Väderstad Inspire 1200C/S är gjord för att klara hög kapacitet med exakt precision.