Första fallet av svinpest i Kina

Kina har bekräftat landets första fall av afrikansk svinpest.

Klimatskatt på jordbruket kan drabba matförsörjningen

En global kolskatt för att sänka klimatutsläppen kan bli kontraproduktiv och förvärra hungersnöden. Politiska åtgärder måste kompletteras med effektiv och smart teknik inom jordbruket, fastslår en ny studie.

EU-stopp för gensaxen hotar jordbruksforskningen

Den europeiska jordbruksforskningen förlorar sin internationella konkurrenskraft om moderna växtförädlingsmetoder som crispr/cas9 hamnar i samma kategori som traditionell GMO. Viktiga företag kommer att lämna EU, befarar växtforskare.

Drönare sprutar glyfosat över kokaodlingar i Colombia

Colombias avgående president Juan Manuel Santos försöker bekämpa landets kokainkarteller genom att låta lågtflygande drönare bomba kokaodlingarna med glyfosat.

FAO:s matprisindex backade tydligt i juli

Matpriserna i FAO:s globala standardkorg sjönk under juli månad med 3,7 procent. Priset föll på alla viktiga jordbruksråvaror.

GDT-auktionen slutade på noll

Den globala mjölknoteringen på GDT Fonterra slutade oförändrat på 0,0 procent efter tisdagens auktion.

SLC - Potatisskord 7 8 2018
Sämre skörd och låga priser pressar potatisodlarna

Det som oroar odlarna förutom att skörden beräknas bli mindre än normalt är att medelpriset nyligen sänktes. Bortfallet kan bli stort på grund av för små knölar och i kombination med låga priser tär det rejält på lönsamheten, säger potatisodlarna Mikael Hoxell (till höger) och Henrik Antfolk.

SLC - Vaxtrapport Sb
Spannmålsbestånden brådmognar i torkan

Torkan och hettan har fått spannmålsbestånd att brådmogna och förvärrat de skördeförluster som uppstod redan i början av sommaren, särskilt i södra Finland.

SLC - Vallbevattning 038
Saftigt gräs från bevattnade vallar

Leif Hagberg kan också denna torra sommar glädja sig åt grönt och saftigt gräs på sina vallar. En handfull åländska djurbönder har i sommar testat att bevattna sina gräsvallar med bra resultat.

Vattenjour för åländska jordbrukare

Landskapsregeringen öppnade i måndags en vattenjour för att hjälpa jordbrukare som behöver utöka sitt uttag av bevattningsvatten.

SLC - Ekogronsaker
Sug efter ekologiska rödbetor

Växande efterfrågan i Finland på ekologiska produkter märks även i producentledet. Niclas Mörn som driver sin gård ekologiskt har i år för första gången också odlat rödbetor.

SLC - Simmental 3312
Nordiska simmentalproducenter önskar utökat samarbete

Under tre dagar i medlet av juli var det i år Finlands tur att stå värd för den årligen återkommande simmentalträffen nordiska länder emellan. Träffen genererade givande diskussioner gällande avelsarbete och styrelsemedlemmarna i de olika ländernas simmentalföreningar kom överens om att fortsätta diskussionen om ett utökat samarbete.