Endast ett fåtal mjölkgårdar i Svenska Österbotten har amkor. Men det tror mjölkproducenten Lotta Stubb kommer att ändra i framtiden. Hon har själv amkor och nyligen kom hon till nya insikter på en konferens i Skottland.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Dagspriset för råg ligger för tillfället på mellan 105 och 120 euro per ton. Säsongens goda skörd och utbud antyder att prisen hålls låga. Christian Nyholm är jordbrukare och lokalavdelningsordförande för SLC Nyland i Ingå. Han är rejält förargad över de låga priserna och uppmanar nu hela yrkeskåren att inte alls så någon råg i år.
– Rågpriset är rekordlågt och det är särskilt beklagligt nu när rågskörden för första gången på länge ser bra ut både till mängd och kvalitet, säger SLC-ordförande Mats Nylund.
Årets rågskörd ser ut att bli bra både till mängd och kvalitet. Till följd av detta har odlarpriset rasat, säger SLC:s styrelse i ett uttalande.

En mycket bra första skörd. En sämre andra. Nu är det upp till vädret hur den tredje vallskörden blir i Österbotten. Jämfört med i fjol ser de flesta mjölk- och köttproducenter ut att få årsbehovet av ensilage täckt.
Vid en första blick är det närmare 200 miljoner euro som ministeriernas budgetförslag för nästa år minskar i miljö- och LFA-ersättning jämfört med i år. Att anslagen skulle råka ut för rödpennan var vi förberedda på. En så här drastisk nedskärning hade vi dock inte räknat med. Regeringsprogrammet innehåller ju skrivningar om att underskottet i såväl miljöersättningen som i LFA-ersättningen täcks nästa år.

ProAgria lanserar nu ett nationellt och heltäckande nätverk av konsulter under varumärket ”Strategi+”. För svenskspråkiga gårdar erbjuder man ProAgria ÖSL:s ekonomirådgivare Anne Sigg.
GDT-indexet för mejeriprodukter förblev i stort sett oförändrat på veckans GDT i Nya Zeeland.
Relationerna mellan Storbritannien och resten av EU har sällan varit så miserabla som nu. Ifall britterna bryter med EU, lockar president Donald Trump med ett ”fantastiskt och storartat” handelsavtal.

Ett index för sparat foder läggs till i det gemensamma nordiska avelsmålet för att göra mjölkproduktionen effektivare och miljövänligare. Med kor som kräver mindre foder för mjölkproduktion minskar klimatpåverkan samtidigt som mjölkgårdarna sparar i foderkostnader.

Förra veckan publicerade Finansministeriet samt Jord- och skogsbruksministeriet sina budgetförslag för 2020. För jord- och skogsbrukssektorn syns de mest dramatiska föreslagna förändringarna som kraftiga nedskärningar i miljö- och kompensationsersättningen (LFA). I det rätt så färska regeringsprogrammet sägs ändå att underskottet ska kompenseras men budgetförslagen håller sig inte till det här. SLC:s Mats Nylund förutsätter att underskottet kompenseras fullt ut redan 2020.
I finansministeriets budgetförslag finns nedskärningar av miljö- och LFA-ersättningen. Det är helt oacceptabelt och ÖSP:s styrelse förutsätter att det inte blir några beskärningar. Det går helt tvärtemot regeringsprogrammet där medel utlovades för att få underskottet i finansiering av stöden korrigerade, säger ÖSP:s förbundsordförande Tomas Långgård.