Jon1
Nu är det klart att Jan-Ove Nyman tillträder som ny verksamhetsledare för MTK Mellersta Österbotten. Tidigare var Nyman verksamhetsledare för ÖSP.
Jordbruk SLC

Nyman ny verksamhetsledare
för MTK Mellersta Österbotten

För snart tre år sedan slutade Jan-Ove Nyman som verksamhetsledare för ÖSP. Sedan dess har han satsat på ett projekt för biogasstationer. Nu fortsätter den satsningen vid sidan av det nya uppdraget som verksamhetsledare för MTK Mellersta Österbotten.

MTK Mellersta Österbotten (Keski-Pohjanmaa) valde Jan-Ove Nyman från Karleby till ny verksamhetsledare. Nyman är känd för de flesta ÖSP:are som förbundets verksamhetsledare mellan åren 2012-2017.

– Det är fortfarande ett halvår innan jag börjar få inkomster från mitt gasprojekt. Under projektets gång har jag haft ögonen öppna för olika tjänster och när jag såg annonsen visste jag direkt att jag ska söka den, säger Nyman.

Att han fick tjänsten kom som en liten överraskning.

– Jag kanske utgick lite från att jag slog ur underläge i och med att jag är finlandssvensk och att jag är aktiv inom politiken.

MTK Mellersta Österbotten är ungefär lika stort som ÖSP med cirka 6.000 medlemmar. Landskapet har ett utpräglat jordbruk med stark koncentration av husdjur.

– Det betyder att det finns många heltidsjordbrukare och den starkaste sektorn är mjölkproduktionen. Samtidigt skiljer sig den här organisationen också från ÖSP:s. Här finns exempelvis ingen stark trädgårdssektor och det är en märkbar skillnad, säger Nyman.

Annorlunda organisation

MTK har inte samma organisationsuppbyggnad som SLC och landskapsförbunden. MTK Mellersta Österbotten har exempelvis inget fullmäktige utan enbart en styrelse med lokala föreningar som påminner om ÖSP:s lokalavdelningar.

– Som verksamhetsledare för ÖSP deltog jag också som åhörare i SLC:s styrelsemöten, men något sådant system har inte MTK. Informationsgången inom MTK skiljer sig en del från den i SLC, konstaterar han.

Han ser fram emot att anta utmaningen som verksamhetsledare igen. Det första han ska göra är att lära sig hur MTK:s organisation fungerar i praktiken.

– Det ska bli intressant att se vilka skillnader och likheter det finns med ÖSP. Det kommer jag lära mig så småningom. Det som jag däremot vet är att ÖSP och MTK Mellersta Österbotten har samma utmaningar, exempelvis hur man ska få fältet aktiverat. MTK funderar i likhet med SLC och ÖSP på hur man bättre kan nå ut till fältet och lokalavdelningarna, säger han.

Med sig i bagaget från den senaste tjänsten har han mer erfarenhet och kunskap i rollen som verksamhetsledare. Kontakterna till ÖSP och SLC tänker han också utnyttja.

– Om jag hittar något som fungerar bra inom MTK kan jag lätt överföra idéer till ÖSP. Jag har fortfarande mycket kontakt till vissa inom ÖSP:s styrelse. Tvärtom vet jag vad som fungerar bra inom ÖSP som kanske kan implementeras inom MTK om det finns behov.

Att ÖSP och MTK Mellersta Österbotten ökar samarbetet ser han inte som en omöjlighet.

– Klart det är en fördel när jag har erfarenheter från ÖSP samt kontakter. Samarbetet lär inte minska i och med att jag blir verksamhetsledare. Har vi något som vi bör föra fram nationellt så tror jag det underlättar att jag tidigare arbetade på ÖSP. Dessutom hör vi till samma C-stödområde så möjligen kan vi samarbeta där.

Gasprojektet går framåt

Hans projekt kring utbyggnad av gasstationer – som sker inom ramen för ett bolag – i Österbotten fortsätter vid sidan av det nya uppdraget. Nyman har under de senaste åren arbetat med att få tillstånd för nya stationer samt med finansieringen.

Nu har han kommit så långt att hans bolag med största sannolikhet kommer att bygga en första gasstation i Kronoby.

– Den byggs med mycket stor sannolikhet. Jag har inte all finansiering klar, men det ser positivt ut och jag är väldigt optimistisk.

För den stationen har han beviljats stöd av Energimyndigheten. Nu ansöker han om stöd för två stationer till.

– Gasprojektet rullar nu på i stort sätt av sig själv och upptar inte längre mycket tid av mig. Så det hämmar inte mitt nya jobb på MTK, säger Nyman.