Havre Aker
DON-mykotoxinhalterna är låga hos havren i år. FOTO: Staffan Björkell
Jordbruk Marknad

Spannmålen håller hög kvalitet
och skördenivåerna steg

Spannmålen håller hög kvalitet och skördenivåerna steg i jämförelse med året 2018. Hektolitervikterna är höga och mängden små kärnor liten hos alla sädesslag. DON-mykotoxinhalten är låg hos havren.

Informationen om kvaliteten på spannmålsskörden år 2019 är i detta stadium ännu förhandsinformation. Genomsnittsinformationen bygger på cirka 400 analyserade prov, meddelar Livsmedelsverket.

Vetets och rågens hektolitervikter höga

Vetets och rågens hektolitervikter är höga. Vårvetets genomsnittliga hektolitervikt är 82,2 kg, höstvetets 82,9 kg och rågens 79,0 kg. Senaste gången som vårvetets genomsnittliga hektolitervikt översteg 82 kg var år 2006 och för höstvetets del år 1992.

Kring 60 procent av vårveteproven som analyserats fram till utgången av september hade en hektolitervikt på minst 78 kg, ett falltal på 180 sekunder och en proteinhalt på 12,5 procent. Om vidstående kvalitetsmål inte uppnås, har proteinhalten i provet oftast stannat under 12,5 procent.

Den genomsnittliga proteinhalten i de analyserade vårveteproven är 13,6 procent och falltalet 241 sekunder. I de analyserade proven ligger DON (deoxynivalenol) -mykotoxinhalten mätt med snabbmetoden under gränsvärdet som i EU-lagstiftningen fastställts för livsmedelsvete.

Rågens genomsnittliga falltal är 184 sekunder. I inemot 80 procent av de analyserade proven överstiger falltalet 120. Rågens genomsnittliga hektolitervikt 79,0 är den högsta under en 30 år lång uppföljningsperiod.

Endast små mängder mykotoxiner i havren

DON-mykotoxinhalterna är låga hos havren. Cirka en procent av proven som hittills undersökts överskrider mätt med snabbmetoden DON-gränsvärdet 1.750 mikrogram/kg, det gränsvärde som i EU-lagstiftningen fastställts för livsmedelshavre.

Havrens genomsnittliga hektolitervikt 56,6 kg är fyra kg högre än år 2018. Av de analyserade proven har 75 procent en hektolitervikt på minst 55 kg, då motsvarande tal förra året var 24 procent. Mängden små kärnor är också mindre än förra året. Den genomsnittliga proteinhalten i havren är 12,8 procent.

Kring 80 procent av de undersökta foderkornproven har en hektolitervikt på minst 64 kg. Foderkornets genomsnittliga proteinhalt 11,5 procent är cirka en procent lägre än förra året.

Storleken på kornets kärnor är stor. Alla de maltkornsprov som hittills analyserats uppfyller kvalitetsmålet för den sorteringsgrad som maltindustrin använder. Foderkornet har i genomsnitt endast 1,0 procent små kärnor och det är den lägsta halten under en 20 år lång uppföljningsperiod.

Informationen uppdateras dagligen

Livsmedelsverket har sänt en begäran om sädesprover till 1.500 odlare för kvalitetsuppföljning av spannmålsskörden. Livsmedelsverket hoppas att odlarna sänder prover så snart som möjligt efter att skördebearbeten har kommit i gång.

För varje spannmålsslag undersöks de viktigaste faktorerna som påverkar brukskvaliteten och säkerheten såsom hektolitervikt, fukthalt, protein, stärkelse, falltal och mögeltoxiner.

Resultaten för spannmålens kvalitet publiceras också på Livsmedelsverkets webbplats i analysportalen Öppen information (på finska). Information om spannmålskvalitet finns tillgänglig efter sädeslag, region och spannmålssort. Informationen uppdateras varje natt.