SLC - 9929477916Faf5Be Org
Altia och BSAG fortsätter samarbetet för Östersjön

Altia förnyar sitt åtagande för Östersjön och fortsätter samarbeta med Baltic Sea Action Group. En central del av det nya åtagandet är utbildning i regenerativ odling som erbjuds alla Altias kontraktsodlare. Som en betydande kornköpare vill Altia på det här sättet stöda miljövänliga odlingsmetoder som motverkar klimatförändringen.

SLC - 200930 Jns 310 Noresize
Vasslåtter har positiva effekter för Östersjön, klimatet och traditionslandskapen

John Nurminens Stiftelses och Forststyrelsens nya samprojekt förbättrar Östersjöns tillstånd genom slåtter och insamling av vass från vattendrag. Samtidigt främjar projektet användningen av vassmassan som en förnybar råvara i stället för torv och skyddar naturens mångfald och traditionslandskap. Projektet startade med vasslåtter i Kyrkslätt den 30 september.

SLC - Img 5433
Carola Sandvik är årets matkulturstipendiat

Carola Sandvik, trädgårdsmästare och paprikaodlare, har av Finlands svenska Marthaförbund utsetts till årets matkulturstipendiat.

SLC - Veterinar
Nu kan också stora djur röntgas i västra Nyland

Bättre och mobil röntgenutrustning ger smidiga och heltäckande veterinärtjänster i västra Nyland.

SLC - 4856157377 E7Fddc6Bae O
Subway får inte kalla sitt bröd för bröd

Den amerikanska snabbmatskedjan Subway har ett problem, åtminstone i Irland. Där ha den högsta domstolen fastställt att Subways bröd inte längre får kallas bröd. Brödprodukterna innehåller för mycket socker.

SLC - Kalvar
Kalvar som diar kon mår bättre – men hur påverkas ekonomin?

I dagens mjölkproduktion kompletteras ekologiska perspektiv med regenerativa ansatser och med detta i åtanke kan det vara idé att också addera ett etologiskt perspektiv, påpekar Sofie Fröberg i sin avhandling om ko-kalvrelationen.

Över förväntan för åländska Skördefesten

Åländska Skördefesten i skuggan av coronapandemin överträffade arrangerande Skördefestens Vänners förväntningar.

SLC - Vaxthus
Kom till Houtskär och odla tomat!

Mitt i Åbolands skärgård väntar 4.500 kvadratmeter växthus och en trogen kundkrets på en äventyrslysten köpare med starkt intresse för växthusodling. Trots att försäljningen ökat de senaste åren har paret Isaksson bestämt sig för att gå i pension, efter 40 år i branschen.

SLC - Dsc02871
Harmonisk våtmark för barn och bär

En mångfunktionell och miljövänlig våtmark som ska ge skolbarn och andra besökare lugn och harmoni och dessutom kan fungera som bevattningsreserv för fem hektar bärodling växer fram på Gibbölenäset i Finström på Åland.

SLC - Framtidsodlarna Forsgard
Framtidsodlarna del 5: Nya potatistrender via produktutveckling

Det femte avsnittet i podcasten Framtidsodlarna handlar om framtiden för vår potatis. Kjell Forsgård i Jeppo, Nykarleby, jobbar hårt för att försöka vända trenden för potatiskonsumtionen i landet.

SLC - Potuppt4
Potatisupptagningen på slutrakan i Sydösterbotten

Den här veckan avslutar de flesta potatisodlare i Sydösterbotten upptagningen. Och skördemässigt ser det relativt bra ut med tanke på det varierande vädret under växtsäsongen, säger Per-Erik Englund i Dagsmark.

SLC - Eko Eu Bio
SLC:s ekoutskott: Bara certifierad ekologisk produktion får säljas som eko

Ekoproducenterna i Svenskfinland är oroliga över att marknadsföring och försäljning av produkter som nästan eko har fått fotfäste inom direktförsäljningen av lantbruksprodukter.