Kina upptäckte virus i nötkött från Brasilien

Den kinesiska tullen uppger att nukleinsyra från coronavirus har påträffats i ett parti fruset nötkött som har importerats från Brasilien. Köttets leverantör Minerva i Sao Paulo spärrades för en vecka på grund av upptäckten, skriver tyska Agrarzeitung.

SLC - Bioceres Trigo Hb4
Argentina beviljar tillstånd för genmodifierad vetesort

Argentina har som första land i världen beviljat odlingstillstånd för ett genmodifierat vete. Till skillnad från gensaxen har den torkresistenta vetesorten HB4 utvecklats med klassisk GMO-teknik. Detta kan medföra problem för exporten.

Österbottnisk duo leder Ålandsmejeriet

Den 6 oktober tillträdde André Måsabacka som produktionschef för Ålandsmejeriet.

SLC - Nobel1
FN:s livsmedelsprogram tilldelas Nobels fredspris

Nobels fredspris 2020 förlänas i år till FN:s livsmedelsprogram. Nobelkommittén motiverar sitt val med FN-programmets insatser mot svält och undernäring under rådande pandemi. Organisationen engagerar sig också starkt för fred i konfliktområden.

SLC - Nobel2
Nobelpriset till WFP kopplar samman mat och fred

Jord- och skogsbruksministeriet och Food and Forest Development Finland FFD ser fredspriset som en eloge till matens roll i att upprätthålla fred och stöda samhällen i pandemier.

Det behövs fler agrologer och skogsbruksingenjörer

Det finns mera jobb än det finns utexaminerade. Svenskspråkiga yrkeskunniga personer behövs i alla sektorer inom de gröna näringarna, som är en framtidsbransch att räkna med. Det konstaterar SLC och Yrkeshögskolan Novias ledning, som sammanträdde till distansmöte i måndags för att diskutera utbildningsfrågor.

SLC - Img 0343 Bund
ASF pressar hårt på Tysklands östgräns

Den afrikanska svinpesten fortsätter att breda ut sig längs den tyska östgränsen mot Polen. I början av veckan hade enligt officiella siffror 55 döda vildsvin påträffats. Dessutom har en vildsvinskoloni siktats på en ö i gränsfloden Oder.

SLC kallar till fullmäktigewebbinarier

SLC:s fullmäktige kallas till två extra digitala fullmäktigemöten under hösten som hålls i form av webbinarier via Teams.

SLC - Lpx 162593
FAO-matprisindexet steg igen i september

FAO:s internationella prisindex för livsmedel fortsatte att stiga i september, för den fjärde månaden i följd. Priserna på spannmål och växtoljor steg, medan mjölkprodukterna förblev stabila. Priserna på socker och kött föll något.

Ingen ”coronagrop” i antalet ansökningar om landsbygdens företagsstöd

Landsbygdsföretagen har investerat och utvecklat sin verksamhet som normalt trots coronapandemin.

Webbinarium: Markens mikrober – odlarens viktiga medarbetare

I det här webbinariet, som ordnas inom ramen för projektet Carbon Action Svenskfinland, tar professor Kristina Lindström oss på en tur genom markmikrobernas värld. Marken sjuder av liv och om vi förstår mikroberna och slår vakt om dem, så ser de i sin tur till att odlingen kan fortsätta framgångsrikt.

SLC - Mat Fm
66 företag tävlar i FM i mathantverk

Till den finska mästerskapstävlingen i mathantverk, som arrangeras i Reso 14-16.10 har 66 företag anmält totalt 130 produkter.