Driftsavbrott i Livsmedelsverkets och ministeriets e-tjänster 6-8.11

Livsmedelsverkets e-tjänster är ur bruk från och med fredag 6.11 kl.16.15.

SLC:s fullmäktigewebbinarium: Klimatvägkartor och vattenprogram visar vägen

Välkommen på SLC:s webbinarium ”Klimatvägkartor och vattenprogram visar vägen” för fullmäktigemedlemmar och medlemmar måndag 9.11 kl.9-12.

SLC - A29Ac8D2 9E94 49F9 Bc8F A32Cc5205D94
Jyrki Wallin är årets påverkare

MTK:s verksamhetsledare, agronom Jyrki Wallin, har valts till Årets påverkare 2020 av Agronomförbundet.

Smärre skattelättnader för lantbruksföretagare och markägare

Medieavgiften för Åland föreslås bli avdragsgill vid inkomstbeskattningen av näringsverksamhet och jordbruk från och med skatteåret 2021. Dessutom föreslås det att vissa stödåtgärder som används inom naturvården samt vatten- och havsvården och där stödet fås i annan form än pengar ska vara skattefria.

Webbinarium: Bättre skördar genom minskad markpackning och förbättrad markstruktur

En god markstruktur lägger grunden för en god skörd. Markpackning försämrar skördenivåerna, odlingsväxternas tillväxt och åkerns vattenhushållning.

SLC - Ffd1
FFD: Viktigt att trygga matproduktionen när hungersnöden ökar globalt

Coronapandemin har gjort att hungersnöden i världen ökar. Food and Forest Development Finland FFD, där SLC är medlemsorganisation, jobbar på gräsrotsnivå för att småbrukare i hårt drabbade utvecklingsländer ska kunna förse sina familjer och samhällen med mat.

EU ökade exporten av jordbruksprodukter

Under det första halvåret 2020 exporterade EU-länderna jordbruksprodukter och livsmedel till ett sammanlagt värde av 90,2 miljarder euro. Det är en ökning med 2,6 procent jämfört med det första halvåret 2019, rapporterar EU-kommissionen.

1,8 miljoner för åländska landsbygdsnäringarna

I Ålands landskapsbudget för 2021 finns för lantbrukets del bland annat 1,8 miljoner euro som landskapsregeringens näringsminister Fredrik Karlström kallar ”återhämtningspengar”.

SLC - Foodhub2
”Vi ska konkurrera med ärlighet och kvalitet”

Kimitoöns foodhub har en lyckad säsong bakom sig. Eldsjälarna Stella Törnroth och Jonas Bergström, som inom ramen för projektet ”Närmat i samarbete” i somras startade den första digitala närmatsbutiken i Egentliga Finland, är övertygade om att det här sättet att handla närmat är framtiden. Konsumenterna plockar upp färska kvalitetsprodukter på ett enkelt sätt och slipper åka runt till en massa producenter.

SLC - Lpx 136912
Insatsen av antibiotika minskar hos EU-boskap

Insatsen av antibiotika hos boskap inom jordbruket fortsätter att minska i de flesta europeiska länder, men ökar fortfarande i några länder. Norge, Island, Sverige och Finland använder fortfarande minst antibiotika.

SLC - Valtra G 4 Webben
Nu kommer Valtras nya G-serie

Valtra är i höst aktuell med sin femte traktorserie. Den splitternya G-serien omfattar fyra effektklasser från 105 upp till 145 hästkrafter. Styrhytterna är i sin tur försedda med olika standardutrustningsnivåer. Läs mer om G-serien i veckans LF-tema Maskin & teknik!

SLC - Jd 7 R 8 R 1 B Webben
Gott om kraft, rörlighet och intelligens

Perfekt effekt/viktförhållande och med två transmissionsalternativ är John Deeres nya 7R-serie en praktisk och effektiv maskin. För de lantbruk och maskinstationer som behöver ännu mer effekt finns nya 8R.