Jordbruk Globalt

Fonterra lämnar
ryska marknaden

Den nyzeeländska mejerijätten Fonterra har stoppat exporten av mejeriprodukter till Ryssland som en reaktion på kriget med Ukraina. Enligt Fonterra-chefen Miles Hurrell är det ingen idé att fortsätta samarbetet under nuvarande omständigheter.

I praktiken avslutade Fonterra sin export av mejeriprodukter från Ryssland redan i slutet av februari. I ett pressmeddelande uppgav företagsledningen i början av veckan att den resterande verksamheten har lagts ned.

Koncernen hade sammanlagt sju anställda på kontoret i Moskva och 35 anställda vid samriskföretaget Unifood i St. Petersburg. Där har smör och ost producerats i liten skala. Produkterna ska avsättas andra marknader.

Ordföranden för New Zealands' Farmer´s Union Andrew Hoggard uppmanade redan tidigare Fonterra att dra sig ur Ryssland. Enligt Hoggard vore det meningslöst att fortsätta med verksamheten eftersom investeringarna i Ryssland sannolikt har förlorats.

Han utgick från att koncernens investeringar i Ryssland är värdelösa. Förlusten för aktieägarna är emellertid minimala i jämförelse med de belopp som Fonterra tidigare har förlorat genom sina investeringar i Kina.

Även om koncernen skulle stanna kvar i Ryssland, finns inga pengar längre att förtjäna på den ryska marknaden. Verksamheten skulle i vilket fall som helst strypas på grund av avbrutna internationella bankförbindelser.

Hoggard sade att han personligen stöder globala sanktioner mot Rysslands oacceptabla agerande i Ukraina. Fonterra har emellertid inte i detalj kommenterat de förluster som är förknippade med nedläggningen av den ryska verksamheten.