Jordbruk Marknad

Fusionen mellan
Osuuskunta ItäMaito och
Osuuskunta Maitosuomi
bekräftad

Fusionen mellan Valios ägarandelslag ItäMaito och Maitosuomi till det nya andelslaget Maitosuomi har bekräftats. De nuvarande andelslagens fullmäktige fattade vid sina sammanträden i onsdags beslut om att bilda ett nytt andelslag. De nuvarande andelslagen fortsätter med sin verksamhet till sista augusti. Det nya andelslaget inleder sin verksamhet följande dag, första september.

Till ItäMaito hör drygt 1.500 mjölkgårdar och till Maitosuomi drygt 1.000 medlemmar. ItäSuomis mottagna mjölkmängd var i fjol cirka 519 miljoner liter och Maitosuomis mjölkmängd cirka 364 miljoner liter.

Till styrelse för övergångsperioden för det nya andelslaget valdes 7 medlemmar från ItäMaito och 5 medlemmar från nuvarande Maitosuomi. Från ItäMaito valdes Hannu Gröhn, Nurmes; Arto Heikkinen, Pyhäntä; Mikko Heikkinen, Lapinlax Jarno Kämäräinen, Kiuruvesi; Petri Natunen, Jorois, Jari Puhakka, Ilomants och Satu Pulkka, Vieremä. Från Maitosuomi valdes Esa Kotala, Lappo, Mats Broända, Kronoby, Hannu Hokkanen, Kangasniemi, Antti Saari, Lappo och Kyösti Anttila, Kurikka.

Styrelsen för övergångsperioden konstituerar sig under december 2018 och börjar bygga upp det nya andelslagets verksamhet och organisation samt säkerställa att de mål som uppställts för fusionen förverkligas. Det nya andelslagets första fullmäktigeval hålls hösten 2019.

Förutsättningarna förbättras

Hemort för det nybildade andelslaget blir Lapinlax. Fusionen av andelslagen möjliggör en fortsatt utveckling av tjänsterna för mjölkgårdsföretagarna och en effektiv resursanvändning. Andelslagets officiella språk är finska och svenska.

– Fusionens målsättning är att utveckla verksamheten och rikta resurserna så, att vi bättre än förut kan svara mot andelslagsmedlemmarnas behov och förbättra mjölknäringens verksamhetsförutsättningar. Antalet mjölkgårdsföretagare i Finland har under en lång tid minskat med 5-7 procent om året och samtidigt minskar också producentandelslagens medlemsantal. Genom att gå samman effektiverar vi bland annat vår verksamhet inom rådgivning och sakkunnigservice och säkerställer de tjänster andelslagen erbjuder även i fortsättningen. En stor enhet har förutsättningar att specialisera sig. Alla tjänster kan produceras på finska och svenska, framhåller Paula Kaleva, fullmäktigeordförande för nuvarande Osuuskunta Maitosuomi.

– Lapinlax ligger ungefär mitt i det nya andelslagets stora verksamhetsområde och där finns ändamålsenliga utrymmen för andelslagets personal i anknytning till Valios produktionsanläggningar. Största delen av funktionärerna arbetar och är fysiskt placerade på olika håll i det nya andelslagets område. Namnet Maitosuomi beskriver för sin del det nya andelslagets område, som enligt sitt namn omfattar en stor del av Finlands bästa mjölkproduktionsområden, beskriver Osuuskunta ItäMaitos fullmäktigeordförande Petri Natunen.

Det nya andelslaget blir Valios största ägare

Det nya andelslaget kommer att vara Valios största ägare med 42,7 procent av Valios aktier, och andelslaget kommer att leverera 50 procent av den mjölk Valio tar emot.

Av de 23 producentmedlemmarna i Valios förvaltningsråd är för närvarande fyra representanter för Osuuskunta Maitosuomi och sex för Osuuskunta ItäMaito.

Valiogruppen eller Valios anskaffningsandelslag 28.11.2018, aktieinnehav och mjölkmängder år 2017:

1. Evijärven Osuusmeijeri (0,15% av Valios aktier, 9,4 miljoner liter mjölk)
2. Osuuskunta ItäMaito (27 % av Valios aktier, 519 miljoner liter mjölk)
3. Osuuskunta Länsi-Maito (13 % av Valios aktier, 196 miljoner liter mjölk)
4. Osuuskunta Maitosuomi (15,7 % av Valios aktier, 364 miljoner liter mjölk)
5. Osuuskunta Pohjolan Maito (17,4 % av Valios aktier, 500 miljoner liter mjölk)
6. Osuuskunta Tuottajain Maito (25,6 % av Valios aktier, 239 miljoner liter mjölk)