Opinion

Ledaren:
Äntligen ett klimatbeslut
om fossila bränslen

Klimatmötet COP28 i Dubai beslöt inte att fasa ut fossila bränslen, men däremot beslöt man att världen ska ställa om till ren, det vill säga förnyelsebar, energi. Efter nästan trettio år av klimatmöten är det ändå första gången som världens länder är överens om att användningen av fossila bränslen faktiskt måste minska.

Kanske krävdes det att en oljeshejk höll i ordförandeklubban. Sultan Ahmed al-Jaber från Förenade Arabemiraten, som varit ordförande för klimatmötet, beskrev mötesbeslutet som historiskt och det gör många andra insatta också. Det är trots allt första gången som världens länder är överens om att användningen av fossila bränslen måste minska.

EU:s och Finlands mål i förhandlingarna var att mötet skulle fatta beslut om att fasa ut fossila bränslen, kanske till och med så att man skulle haft ett uttalat slutdatum. Mötet beslöt som sagt inte att fasa ut fossila bränslen, men världen uppmanas att ställa om från energisystem med fossila bränslen. Och som vi vet är det utsläppen från förbränning av olja och gas som orsakar klart mest koldioxidutsläpp i världen, så det här är definitivt en viktig skrivning.

EU och Finland fick däremot igenom ett annat huvudmål, att den globala kapaciteten för förnyelsebar energi ska tredubblas fram till 2030. Dessutom ska energieffektiviteten fördubblas till samma år. Det här var ett mål som det inte är speciellt svårt för länderna att acceptera. Många av de stora ekonomierna som Kina är på god väg med att bygga ut vind- och solkraft. Finlands klimatminister Kai Mykkänen (Saml) uttalade sig direkt och påpekade att beslutet innebär att också satsningar på kärnkraft är välkomna.

En given diskussion på varje klimatmöte är finansieringen. I början av COP28 i Dubai godkändes beslutet om att grunda en klimatskadefond för att hjälpa länder som drabbas av klimatförändringens allra mest förödande konsekvenser. Utvecklingsländerna samt bistånds- och klimatorganisationer som närvarade på klimatmötet påpekade ändå att klimatskadefonden är ett plåster på ett blödande sår. Världens fattiga länder behöver också både finansiellt och tekniskt stöd med att ställa om sina energisystem och samhällen till fossilfritt och förnyelsebar energi. Klimatfinansieringen var ändå aningen i skymundan vid just Dubaimötet men vid nästa klimatmöte i Baku i Azerbajdzjan så kommer den att stå högst upp på agendan.

Det verkar som om många är nöjda med klimatmötet i Dubai. Förutom vissa bistånds- och klimatorganisationer så är det de små önationerna som hotas av stigande vattennivåer, till exempel Samoa, som är mest besvikna. De hade självfallet önskat ännu hårdare skrivningar. FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kommenterar att en utfasning av fossila bränslen förr eller senare är oundviklig och att han hoppas att det inte är för sent då.

Alltför länge har det hänt alltför lite när det kommer det kommer till de fossila bränslena. Och det är också klart att omställningen inte kommer att vara lätt eller billig. Men vi ska komma ihåg att de fossila bränslena i framtiden knappast heller kommer att vara billiga, om de ens är det just nu. Klimatuppvärmningen om någonting är en ödesfråga och koldioxidutsläppen som orsakas av fossila bränslen är den verkligt stora biten. Men det är också till största delen en bit som går att lösa relativt lätt med tillbuds stående medel.