Mats Nylund Handeln
– Det är bra att man inte förlitar sig på att andelslagen garanterar producenternas intressen, utan att man insett att världen förändrats och att det finns andra starka aktörer inom branschen och därmed också stora utvecklingsbehov, kommenterar SLC:s ordförande Mats Nylund den nya handelsrekommendationen för köttbranschen. ARKIVFOTO
Jordbruk SLC Marknad

Nämnden för handelskutym:
Ensidig förändring av avtal
inom köttbranschen strider
mot god handelssed

Nämnden för handelskutym inom livsmedelskedjan, som verkar i anslutning till Centralhandelskammaren, har undersökt avtalsfrågor mellan köttproducenter och köttindustrin och konsulterat olika aktörer inom branschen 7.2-6.10.2023. För att säkerställa god handelssed och utveckling inom branschen har nämnden gett en rekommendation i frågan.

Nämnden rekommenderar att företag inom köttbranschen uppmärksammar att inte ensidigt ändra avtal. Förutsättningen för att ändra avtal i efterhand är att båda avtalsparterna accepterar ändringen.

Nämnden framhåller att avtalen utgör grunden för hela värdekedjan inom köttproduktionen. Enligt villkoren i avtalet har avtalsparterna delat på den kommersiella risken i samband med affärsrelationen.

Enorma konsekvenser för köttproducenten

När ett avtal väl är ingått skall köttproducenten kunna bygga upp sin egen verksamhet enligt detta och kunna lita på att riskfördelningen inte ensidigt ändras i efterhand.

Ensidig ändring av kontrakt kan till och med leda till att det inte är möjligt för köttproducenten att amortera sina produktionsanläggningsinvesteringar.

Vid en eventuell ändring av kontraktet rekommenderar nämnden därför att slakteriföretaget skriftligen och i god tid före det föreslagna ändringsdatumet skall överlämna sitt förslag om avtalsändring till köttproducenten.

Slakteriet bör också bedöma vilken betydelse förändringen skulle få för köttproducentens ställning. Vid avtalsändring skall dessutom köttproducenten ges en rimlig tid att anpassa sig till förändringen.

– Köttproducenten är generellt sett den svagare parten i avtalsförhållandet, eftersom dennes försörjning beror på avtalsförhållandet med slakteriet. Köttproducenternas investeringar i produktionsbyggnader är ofta omfattande, vilket betyder att återbetalningstiden uppgår till decennier. Köttproducenten har på grund av sin ställning ett särskilt behov av att kunna lita på att avtalsförhållandet kommer att fungera på ett förutsägbart sätt, kommenterade Veikko Vahtera, som är nämndens ordförande.

SLC välkomnar rekommendationen

SLC:s ordförande Mats Nylund hade möjlighet att direkt kommentera det yttrande som nämnden för handelskutym offentliggjort.

– Jag vill tacka nämnden för dess rekommendation gällande betänkandet om avtalsförfarandet inom köttkedjan. Detta är mycket välkommet!

Nylund påtalade att den största delen av primärproducenternas köttproduktion går via slakterierna och att det därför är bra att frågan behandlats.

– Det är bra att man inte förlitar sig på att andelslagen garanterar producenternas intressen, utan att man insett att världen förändrats och att det finns andra starka aktörer inom branschen och därmed också stora utvecklingsbehov.

Nylund påtalade att det är bra att nämnden lyft fram skillnaderna mellan olika produktionsinriktningar inom köttsektorn, samt hur detta inverkar på producentens ställning.

Han påminde också om att utvecklingen mot mera hållbara produktionssätt måste ta producenten i beaktande.

– Trots att dessa förnyelser tjänar hela branschen kan de vara utmanande för producenterna. Därför är det viktigt att man beaktar båda parternas behov, och att prissättningen är transparent och förutsägbar.

Sammanfattningsvis påminde Nylund om att avtalen alltid bör förnyas när omgivningen och förhållandena förändras, men att detta aldrig får ske ensidigt, vilket även lyfts fram i rekommendationen.

– Vi litar på att slakteriföretagen tar till sig rekommendationerna och implementerar dem i sin verksamhet. Samtidigt lovar jag att producentorganisationerna gör detsamma, det vill säga hjälper våra medlemmar framåt enligt en mera ändamålsenlig modell.