Arkiv

Ledaren: Keskos Ari Akseli är ute i ogjort väder

Ari Akseli, direktör för Keskos dagligvaruhandel, menar att producentpriserna stigit märkbart mera än produktionsinsatserna. Så är det kanske för vissa sektorer under en viss tidsperiod, men det betyder inte att lantbrukets lönsamhet skulle vara bra för det, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Haavisto och Stubb bytte plats i täten – tempot ökar i presidentvalkampanjen

Om en andra omgång gick av stapeln just nu skulle Alexander Stubb få 55 procent av rösterna mot Pekka Haavisto med 45 procent. Om Pekka Haavisto ska ha en chans över Stubb måste han få grepp om de borgerliga väljarna utan att förlora vänsterväljare, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Stubbaker
Presidentval

Glyfosat får EU-tillstånd för följande tioårsperiod

EU-kommissionen kommer att förlänga tillståndet för ogräsmedlet glyfosat med ytterligare tio år. Beslutet fattas i slutgiltigt av kommissionen, då EU:s medlemsländer inte har lyckats nå en gemensam linje för den fortsatta insatsen av glyfosat inom jordbruket.

SLC - 5Ea40115 755B 4609 A963 F224A7A39673
Nytt projekt ska ge mångsidigare spannmålsodling

Hållbar spannmålsproduktion förutsätter att jordbruket diversifieras – att man avstår från ensidigt jordbruk som utarmar jorden. I ett projekt som Naturresursinstitutet genomför tillsammans med företag och intresseorganisationer inom lantbruket, bl.a. SLC, ökas informationen om hur olika odlingsmetoder påverkar odlingens hållbarhet och lönsamhet.

SLC - Sockerupp6 Nov23 Ct
Nästan alla sockerbetor upptagna i Österbotten

Nu är nästan hela sockerbetsarealen upptagen i Österbotten. Förra veckan kunde maskinentreprenören Christian Hoijar inleda upptagningen på nytt efter den kalla perioden. Kvaliteten på sockerbetorna har inte heller tagit skada.

SLC - Case Ih Farmall Electric 75 C 2048X1365
Grön produktivitet dominerar på supermässan Agritechnica

Gröna värden dominerar den tyska mässan för jordbruksteknik Agritechnica, som nyligen öppnade sina portar i tyska Hannover. Agritechnica 2023 fokuserar på en ökad produktion med nya teknologier och grönare bränslen.

SLC - T7 Methane Power
Eldrift och större biogastraktor från New Holland

Det började med Fendt 100e, men nu kommer även New Holland med en eldriven traktor, byggd på T4-seriens chassi. Och en större biogastraktor: T7.270 Methan Power LNG.

SLC - Dsc 6473 Asger Krogsgaard Ny
Blåsigt i styrelsen hos Danish Crown

Den danska köttjätten Danish Crown AmbA möblerar om i koncernledningen. Styrelsens ordförande Erik Bredholt måste avgå med omedelbar verkan efter tolv år på posten. Han ersätts av den nuvarande viceordföranden Asger Krogsgaard.

SLC - Lpx 00155766
Holländska städer stoppar reklam för kött och mjölk

Flera holländska städer och kommuner planerar att förbjuda reklam för kött och mjölkprodukter inom sina områden. Kommunerna Utrecht och Bloemendaal har redan gjort slag i saken. Parallellt reduceras boskapen på mjölkgårdar.

SLC - Kylanurmikka Jukka Salonen Luke
Ogräsinventeringen: Vitgröe blir allt vanligare på vårsådda sädesåkrar

Naturresursinstitutets ogräspatruller hittade sammanlagt 138 ogräsarter på vårsådda sädesåkrar i ett inventeringsprojekt som genomfördes åren 2020-2022.

SLC - Osp8 Nov23 Ct
Massiv kritik mot Livsmedelsverket på ÖSP:s fullmäktigemöte

Det kom upp när verksamhetsplanen diskuterades, i den allmänna diskussion och i otaliga inlägg. Ett namn figurerade i stort sett i alla diskussioner när ÖSP:s fullmäktige höll höstmöte i måndags – Livsmedelsverket. Kritiken mot myndigheten var inte nådig.