Arkiv

Naturresursinstitutets utredning om markanvändningssektorns nettosänkor har blivit klar

De mest betydande orsakerna till att skogarnas effekt som nettokolsänka har minskat är en långsammare skogstillväxt, avverkningsvolymen och ett nytt sätt att bedöma utsläppen från marken, konstateras i en rapport som Naturresursinstitutet publicerade den 21 december, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.

Dispensjakten på varg föreslås begränsas till högst 28 individer

Jord- och skogsbruksministeriet har lagt fram ett förslag till förordning om jakt på varg utanför renskötselområdet. Förordningen begränsar Finlands viltcentrals behörighet att bevilja dispens för att fälla vargar.

SLC - 9209372D D8C7 42B4 B567 C8220Ed54Dc7
Markus Hellström blir Snellmans nya koncerndirektör

Snellmans koncerndirektör Erkki Järvinen går i pension nästa vår och efterträds av Markus Hellström, 48.

Den nya PEFC-standarden är godkänd

Skogscertifieringssystemet PEFC:s nationella standard för skötseln och användningen av skog i Finland har godkänts internationellt.

SLC - Framtidsodlarna Wikner
”Kom ihåg att söka hjälp i tid” – Mats Wikner kom tillbaka starkare och klokare efter sin tid som utbränd

För företagare i allmänhet och för lantbruksföretagare i synnerhet är tröskeln högre att söka om hjälp när man drabbas av psykisk ohälsa. Mats Wikner i Kyrkslätt gick in i väggen, men nu är han tillbaka starkare och klokare. I det nyaste avsnittet i podcasten Framtidsodlarna är det fokus på den sociala dimensionen av hållbarhet inom lantbruket. Vad ska man som lantbrukare göra när man märker att orken börjar tryta och allt känns mörkt?

SLC - Img 1425
Det nationella stödpaketet godkändes

På onsdag förmiddag undertecknade jord- och skogsbruksminister Antti Kurvinen, SLC:s förbundsordförande Mats Nylund och MTK:s ordförande Juha Marttila den nationella stöduppgörelsen för nästa år. SLC:s styrelse godkände förhandlingsresultatet på sitt möte i måndags.

SLC - Solros
Maja Jensen vann 4H:s solrostävling

Årets 4H-solrostävling har avgjorts. Höga solrosor har odlats av 63 unga 4H-odlare på flera håll i Svenskfinland. Vinnaren i 4H-solrostävlingen 2022 är Maja Jensen, Kimitoöns 4H.

SLC - Matias Verhola
Skogspris gick till Pojoföretagare

Firma Mauri Verhola har utsetts till Årets skogsentreprenör i Svenskfinland 2022 av Föreningen för Skogskultur r.f. Snygga avverkningar och nöjda kunder är något av ett varumärke för Mauri och Matias Verhola, far och son.

SLC - 34061
Valio kammade hem pris i tävlingen om Finlands bästa ostar

De riksomfattande tävlingsutställningarna är ett utmärkt sätt att höja profilen på våra inhemska ostar. Även om ostarnas antal minskat från utställningen 2016, från 125 till 100 i år, så är årets resultat ändå mycket bra.

SLC - Img 1569
Självledarskap, attityd och förändring uppmärksammades på Må Bra-dagen i Vasa

Med hoppets kraft som tema lockade Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt, LPA, uppemot hundra österbottniska lantbruksproducenter till Må Bra-dagen i Vasa senaste torsdag. Deltagarna bjöds på inspirerande föreläsningar, levande musik och en handfull dialektala sketcher med hög igenkänningsfaktor samt ett delikat julbord.

SLC - Dsc07789
Samarbete och marknadsfokus viktigt för åländska lantbruket

Nya kunskaper och mera samarbete mellan lantbrukarna samt starkt fokus på marknaden är saker som Ålands Hushållningssällskaps förra chef Magnus J Stark vill poängtera när han nu har övergått till en friare roll som konsult på Åland och i Sverige.

SLC - Mats Nylund Jul
Ordförandes julhälsning: Vi ska ta lärdom av året som gått

Det gångna året kommer nog ingen att glömma. Året inleddes med begränsningar på grund av Corona-epidemin. Vi hade haft mycket kraftig prisstegring på energi, gödsel och spannmål men priserna på husdjursprodukter hade stigit mycket långsamt, konstaterar SLC:s ordförande Mats Nylund.