Cnh Industrial New Holland T4 Electric Power
De första eldrivna traktorerna kommer kanske snart ut på marknaden. CNH New Holland och Fendt har redan hunnit långt med produktutvecklingen. FOTO: CNH
Maskin & teknik

New Holland lanserar
autonom elektrisk traktor

Traktortillverkaren New Holland har presenterat sin första helelektriska traktor. Den lätta maskinen med beteckningen T4 drivs av en elmotor med 120 hk effekt. Energin i batteriet ska enligt tillverkaren räcka för en arbetsdag. Vid behov kan traktorn arbeta helt autonomt.

Enligt moderkoncernen CNH är det ännu fråga om en prototyp, men tekniken uppges vara mogen att lanseras på marknaden. Om allt går enligt planerna kan den nya eltraktorn gå i serie redan i slutet av nästa år, sannolikt under märket Case IH.

Maskinen har utvecklats av ett internationellt team av specialister i USA och italienska Modena. I samarbete med Monarch Tractor har produktutvecklingen påskyndats till den grad att en prototyp nu är klar för presentation.

Det handlar om en lätt, batteridriven traktor som är ägnad för olika specialuppgifter på ett jordbruk. Beroende på arbetsuppgifterna levererar traktorns batteripaket elektricitet som räcker för upp till en arbetsdag.

Klart lägre driftskostnader

Enligt tillverkaren tyder testerna på goda prestanda i klass med en motsvarande dieseldriven traktor. Eldriften minskar driftskostnaderna med upp till 90 procent. Maskinen går tyst och mjukt utan vibrationer.

Enligt tillverkaren är traktorn därmed idealisk för arbeten nattetid i närheten av bostäder. Den ljudlösa och avgasfria traktorn kan utan begränsningar användas i ladugårdar utan att skrämma boskapen.

Eltraktorn är dessutom fullspäckad med sensorer, kameror och kontrollenheter som tillåter avancerade, autonoma funktioner. Föraren kan fjärrstyra maskinen via en app i mobilen. Ett Shadow Follow Me-läge synkroniserar flera maskiner att arbeta tillsammans.

Traktorn håller på egen hand koll på omgivningen och väjer för hinder inom en radie av 360 grader. Telematik och automatisk igenkänning av redskap gör det lätt att koppla till arbetsmaskiner och övrig utrustning.

Som en intressant detalj kan noteras, att traktorn vid behov kan fungera som gårdens nödgenerator vid strömavbrott. På motsvarande sätt går det att ansluta redskap som svetsaggregat eller borrmaskiner till traktorn för arbeten som utförs ute i terrängen.

Fendt lanserar eltraktor 2024

Den tyska traktortillverkaren Fendt utvecklar redan en lätt eltraktor med modellbeteckningen e100 Vario. Modellen presenterades redan för tre år sedan, men eltraktorn har ännu inte hunnit på marknaden.

Enligt den tyska jordbrukssajten AgrarHeute siktar den tyska tillverkaren redan på en serieproduktion. Enligt tillverkaren är intresset på marknaden stort. Den lilla eltraktorn är främst avsedd för kommunala arbeten och mindre vin- och grönsaksgårdar.

Den lätta traktorn utrustas med en effekt av 50 kW med en batterieffekt på 100 kWh. Elsystemet dimensioneras för 700 V. Traktorn laddas från en CCS-anslutning eller ett laddningsaggregat med likström.

Traktorn arbetar fyra timmar med en laddning. Batteriet uppges väga 600 kg.

Till en början torde eldriften vara dyrare, men prisnivån väntas sjunka då tekniken mognar. En batteritraktor torde ha en längre livslängd än motsvarande dieselmaskin.