Jordbruk

eSpannmålspass för både
odlare och konsument

Cinia och Second Thought offentliggör ett elektroniskt spannmålspass i UPIDS-produktdatasystemet. Därigenom kan man på ett nytt sätt informera både odlaren och konsumenten om spannmålsproduktens resa. Odlaren drar nytta av att det elektroniska systemet effektiviserar och underlättar arbetet, och konsumenten får mer information än tidigare om produkten. Det eSpannmålspass som Cinia utvecklat tas först i bruk på gården Malmgård.

Spannmålspasset är en spannmålsförsändelse och fraktsedel som används för dataöverföring från gårdsbruksenheter, spannmålshandeln och spannmålsindustrin när spannmålspartiet säljs och levereras vidare från gården. Passet förenhetligar praxisen inom branschen och förbättrar spårbarheten i den inhemska spannmålskedjan.

Cinia har utvecklat en elektronisk version av spannmålspasset, dvs. eSpannmålspasset. eSpannmålspasset skiljer sig från det traditionella spannmålspasset i pappersform på många sätt. Det digitala passet dokumenterar spannmålspartiets hela resa noggrant från gården till kvarnen och vidare. Det underlättar odlarens pappersarbete och tidsanvändning samt transportlogistiken för spannmålspartierna.

Samma plattform för odlaren och konsumenten

Nu kan uppgifter i eSpannmålspasset också ges till konsumenterna. Det första eSpannmålspasset för konsumenter inför Malmgård i Lovisa som har specialiserat sig på ekologisk odling. Uppgifterna i eSpannmålspasset finns till en början på produktens QR-kod på förpackningen för två produkter: Malmgårds siktat speltmjöl (dinkelmjöl) och havreflingor. Konsumenten kan skanna QR-koden med sin smarttelefon och får på så sätt mycket mer information om produkten och dess resa.

– Med hjälp av eSpannmålspasset och digital produktinformation kan vi direkt berätta för konsumenterna att vi gör ren, inhemsk mat, säger Henrik Creutz, husbonde på Malmgård.

Med hjälp av UPIDS IO-tjänsten kan konsumenten till och med för en enskild produkt veta vad hen äter. Till konsumentinformationen kan utöver produktens historia också fogas t.ex. recept och tips om hur produkten kan användas.

– Cinias och Second Thoughts valde Malmgård till samarbetspartner, eftersom det är en liten och flexibel producent och därför smidigt kan testa och verifiera att kedjan och systemet fungerar, säger Jyrki Hyyrönmäki, utvecklingschef på Cinia.

Cinia och Second Thought började tillsammans utveckla ett gemensamt koncept för tjänsterna för drygt ett år sedan. Dessförinnan hade Cinia utvecklat ett elektroniskt spannmålspass tillsammans med Spannmålsbranschens samarbetsgrupp VYR och Second Thought en individuell produktuppföljning.