4013537 1920
Extrema och långvariga väderfenomen blir vanligare i Europa och skapar stora problem för jordbruket. FOTO: UWR
Jordbruk EU

Långvariga extremperioder
förändrar vädertypen i Europa

Vädermönstret håller på att förändras på det norra halvklotet. Enligt klimatforskarna tenderar perioderna med extrem torka eller häftiga, ihållande regn att dröja kvar längre än tidigare. Detta kan bli en utmaning för jordbruket.

I Europa och Ryssland har ihållande vädermönster ökat i antal och intensitet de senaste decennierna. Det uppger forskaren Peter Hoffman vid klimatforskningsenheten vid universitetet i Potsdam.

Nya analyser av långtidsdata i atmosfären tyder på uppkomsten av fler utdragna perioder av värmeböljor, torka och intensiva regn. I synnerhet i Europa, men också i delar av Ryssland, har de ihållande vädermönstren tilltagit i antal och styrka.

Under studiens gång har forskarna iakttagit hur långvariga väderförhållanden sommartid hopar sig över norra Atlanten, Europa och Sibirien. Dessa fenomen genererar i slutändan extrema vädersituationer som ofta förorsakar skador.

Granskade två extrema fall

Enbart i Europa har sådana händelser redan konstaterats på 70 procent av landytan. Väderläget låser sig och dröjer kvar i en och samma region under en längre tid. Långvarig hetta eller utdragna regnväder har blivit vanligare.

För att bevisa påståendet analyserade forskarna uthålligheten, eller den så kallade persistensen, i vissa vädersituationer. De tillämpade bildjämförelser på atmosfäriska data och granskade miljontals på varandra följande mönster under de senaste 40 åren.

Särskilt intensivt granskades två enstaka extremhändelser som var av intresse. Under lupp ställdes värmeböljan i Ryssland år 2010 och den exceptionellt torra sommaren 2018 i Europa, då värmerekorden avlöste varandra i under flera veckor.

Enligt Hoffmann konstaterade forskarna att vädermönstren är betydligt mer stationära än tidigare, ännu för några decennier sedan. Särskilt sommartid varar värmeböljorna betydligt längre och perioderna med nederbörd är intensivare.

Den tilltagande uppkomsten av långvariga väderfenomen beror till stor del på dynamiska förändringar i atmosfären. De västliga vindarna i atmosfärens övre lager försvagas så att de inte längre förmår driva vädersystemen från platsen.

Ett väderläge kvarstår länge

Vädret stannar numera längre på ett och samma ställe. I stället för några soliga dagar drabbas regionen av en värmebölja som kvarstår i flera veckor. Omvänt kan ett regnväder hänga stationärt över ett område och förorsaka svåra översvämningar.

Den nya forskningsmetoden skannar systematiskt bilder som avslöjar ett mönster av atmosfäriska data. Informationen gör det möjligt att uppskatta hur mönstren förändras, cirkulerar eller förblir stabila.

Enligt Hoffmann underlättar metoden avsevärt tolkningen av långsiktiga klimateffekter. Möjligen har tidigare klimatmodeller underskattat den ökande väderpersistensen, och därmed också extrema vädersituationer.

De senaste forskningsrönen tyder på att de extrema vädersituationerna har ökat i antal och styrka på grund av de stigande globala temperaturerna. För att motverka trenden bör målet vara att reducera de globala emissionerna av drivhusgaser, säger Hoffmann.