Jordbruk

Nytt miljöpris till personerna
bakom växtproteinboomen

Det nya Blå globen-priset på 100.000 euro går till utvecklarna av produkterna Härkis och Pulled havre.

Det är första gången som priset delas ut. Utvecklarna av de finländska växtbaserade proteinerna Härkis och Pulled havre – Reetta Kivelä, Maija Itkonen, Zhong-Qing Jiang, Leena Saarinen och Marja Ollila – delar på miljöpriset Blå globen. Motiveringen till vinnarna är att de livsmedelsprodukter de utvecklat har en inverkan på både klimatförändringen och den pågående artdöden på jorden.

– Klimatkrisen kan inte lösas utan att tackla artdöden och tvärtom. Om vi enbart lyckas lösa det ena problemet har vi misslyckats, säger medlemmen av expertpanelen Mari Pantsar, som är direktör för Sitras hållbarhetslösningar.

Blå globen-priset ges som en belöning för betydelsefullt arbete i kampen mot klimatförändringen och miljökrisen. De tre stiftelsernas pris är ett erkännande som ges för upptäckter av banbrytande teknik eller för vetenskaplig forskning som hjälper mänskligheten att klara dessa kriser. Priset finansieras av Tiina och Antti Herlins stiftelse, Maj och Tor Nesslings stiftelse och Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS). Bidraget från SLS finansieras ur stiftelsen Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond II.

– Det råkade sig så väl att två växtproteiner samtidigt kom ut på marknaden i Finland, vilket gav en gynnsam växelverkan på marknaden, på samma sätt som mobiltelefonerna en gång i tiden gjorde, förklarar professor Lassi Linnanen valet av pristagare.