Arkiv

SLC - 20201214 Ep 108186 B Pbu Tr 015
Parlamentets jordbruksutskott vill ha tullstopp med USA

– Det enda sättet att komma bort från tullarna är att vi inför ett stopp medan förhandlingarna pågår. Jag har fått signaler om att Bidens regering är intresserad av att få bort tullarna, så hoppet finns, berättar Paolo De Castro för Landsbygdens Folk.

SLC Nyland: Privata äganderätten måste respekteras

Som bäst pågår arbetet med förnyandet av flera lagar som berör markägarnas situation. SLC Nyland framhåller att den privata äganderätten utgör en grundbult i vårt samhälle och måste respekteras även då det kommer till markanvändning.

SLC - D3 Dac3 Dc 82 Af 3 E46 9175 1 D117 Fb52155
EU-länderna håller fast vid nationell CAP-flexibilitet

Trilogförhandlingarna om nästa CAP mellan medlemsländerna och EU-parlamentet kan skärpa till sig. EU:s jordbruksministrar upprepade på måndagen medlemsländernas krav på lokal flexibilitet via nationella strategiplaner.

SLC - Bayer Basel
Egna aktieägare drar Bayer inför rätta

Den tyska kemikoncernen Bayer har nu också fått problem med sina egna aktieägare hemma i Tyskland. Aktieägarna är missnöjda över kursförluster som en följd av köpet av Monsanto. De anser att Bayer borde ha varnat för riskerna.

Onlinekursen i regenerativt jordbruk lanseras 9.2

Grunderna i regenerativt jordbruk är en kostnadsfri onlinekurs som riktar sig till jordbrukare i Finland. Kursen är forskningsbaserad och den behandlar metoder inom regenerativ odling för att hjälpa odlare att förverkliga sin huvuduppgift: en hållbar och ekonomiskt lönsam matproduktion.

SLC - Seleggt Circulus2
Tyska tuppkycklingar får inte avlivas efter 2022

Tyskland ska som första land i världen förbjuda avlivning av nyckläckta tuppkycklingar inom värphönsproduktionen. Jordbruksminister Julia Klöckner har lagt fram ett lagförslag till ett förbud som träder i kraft 2022. Men branschen kräver ett heltäckande EU-förbud.

Könsbestämningen skadar inte embryot

Enligt det tyska jordbruksministeriet finns redan goda metoder som klarar en könsbestämning av ägget mellan den nionde och fjortonde dagen. Flera alternativa metoder är under utveckling.

Uppgifter om jordbrukarstöd 2020 finns i Viputjänsten

I e-tjänsten Vipu ser jordbrukarna nu de stödbelopp som betalades till den egna gården i fjol. I menyn Gård i punkten Betalningshändelser är de uppgifter som ska uppges i beskattningen nu specificerade.

Utbildningen för personer som ansvarar för växtskydd kan nu utföras digitalt

En webbutbildning för personer som ansvarar för växtskyddet har öppnats i Livsmedelsverkets nya utbildningsplattform.

Fågelinfluensa påträffades hos fasaner i Janakkala

Högpatogen fågelinfluensa av typen H5N8, som spridit sig på andra håll i Europa, har även konstaterats i Finland, meddelar Livsmedelsverket.

Statsrådet godkände Finlands förslag till EU-finansierade jordbruksstöd under 2021-2022

Statsrådet har godkänt Finlands förslag till nivåer för EU-helfinansierade jordbruksstöd under övergångsperioden 2021-2022. Förslaget ska sändas till Europeiska kommissionen för godkännande.

Förbud mot att verkställa Nylandplanens etapplandskapsplaner

Helsingfors förvaltningsdomstol har med tre handläggningsbeslut förbjudit verkställandet av Nylandsplanen 2050 etapplandskapsplaner, meddelar Helsingfors förvaltningsdomstol.