Kryddiga blåbärsmuffins
5 dl skrädmjöl (rostat havremjöl, fi. ”talkkuna”)
200 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2,5 dl tinade blåbär/andra bär med saften kvar
2 tsk bakpulver
2 droppar bittermandelessens
1 tsk kardemumma
2 tsk kanel
Vispa ägg och socker till en fluffig smet. Smält smöret och ta till sidan. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt smör, kryddor och vispa ihop med bären. Sätt ugnen på 200 grader och plocka fram muffinsformar. Fyll formarna till 2/3 och grädda i ca 15 minuter. Servera med smaksatt kvarg.
Tjälknöl med portvinssås och kornmannagryn
1,5 kg viltstek, frusen
Salt, peppar
Sätt ugnen på 90 grader och sätt det frysta köttet i en smord form och stek tills innertemperaturen är ca 65 grader. Ta ut och låt svalna under folie.
Portvinssås
2 dl fond av nerkokta viltben (koka benen i ca 8-10 h, och reducera vätskan)/vatten
1 lök
0,5 dl rödvin
0,5 dl portvin
2 msk kalvfond
1 msk maizena för avredning
Peppar
Finhacka lök och fräs i olja några minuter. Häll på vinerna och låt koka några minuter. Tillsätt viltbensfonden, maizena och smaksätt med kalvfond, låt koka någon minut till och smaka av med salt och peppar.
Honungsglaserade rötter
250 gr kålrot
250 gr sellerirot
2 msk honung
1-2 tsk timjan
2 msk smör
Salt, peppar
Skala och skär rötterna i tärningar ca 1,5 cm. Koka i vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet. Värm en stekpanna med smör och bryn rötterna med timjan tills de fått en fin färg. Tillsätt honung, smaka av med salt och peppar. Servera med steken.
Kornmannagryn med ost
3 dl kornmanna
1 lök
2 vitlöksklyftor
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
Några kvistar rosmarin
2 msk smör
1,5 dl riven parmesan eller annan lagrad ost
Hacka lök och vitlök och fräs i smör i en kastrull. Tillsätt vatten, kornmanna, grönsaksbuljongtärning, finhackad rosmarin och låt koka i ca 10 minuter eller enligt angiven tid, under omrörning. Tillsätt den rivna osten och servera.
Skrädmjölsplättar med lakrom
1,5 dl skrädmjöl av havre
1,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
50 g smör + smör till stekning
2 tsk soda
Blanda ihop mjölsorterna, salt och rör ner i mjölken. Separera äggulan från vitan och vispa vitan till hårt skum. Rör ner gulan och smält smör och blanda ihop, tillsätt soda och äggvita. Stek plättarna några minuter på var sida. Servera med lakrom, finhackad lök, crème fraiche och finhackad dill.
Purjolökspaj
Pajdeg
4 dl skrädmjöl/skråmjöl (rostat havremjöl)
150 gr smör
1 tsk salt
2 msk vatten
1 msk psylliumhusk
Fyllning
400 gr ansad purjo
150 gr brieost
50 gr parmesan/annan lagrad ost
2 ägg
0,5 dl grädde
60 gr smör att steka i
0,5 dl vitt vin
Salt, peppar
Blanda ingredienserna till degen och knåda ihop. Smörj en form och tryck ut degen. Ställ kallt i ca 10 minuter. Sätt ugnen på 180 grader och förgrädda bottnen i ca 10 minuter. Fräs purjon i smör och häll över vitt vin. Stek sedan purjon på låg värme i ca 30 minuter. Ta bort från spisen och låt svalna lite. Blanda ner äggen med purjolöken, skär brieosten i små tärningar och blanda i tillsammans med grädde. Smaka av med salt och peppar och fyll i pajformen. Strö över riven ost och grädda i ca 40 minuter.