Investering2020
I Österbotten fattade NTM-centralen cirka 300 beslut om investeringsstöd till gårdsbruken år 2020. För mjölkladugårdar beviljades 41,9 miljoner euro i investeringsstöd. FOTO: Christoffer Thomasfolk
Jordbruk

Ansökningarna om
investeringsstöd på
god nivå trots coronakrisen

Coronakrisen har inte påverkat ansökningsmängderna för investeringsstöd märkbart utan endast försenat vissa projekt, visar statistiken från 2020. Däremot har investeringarna inom mjölk- och köttproduktion sjunkit något.

Antalet ansökningar om investeringsstöd för 2020 hölls på god nivå trots coronakrisen, berättar Aulis Kuusela, specialsakkunnig vid Livsmedelsverket. Inom mjölk- och köttproduktionen sjönk dock antalet ansökningar något.

– Jag tror vi fortsätter se en ordentlig nedgång i antalet ansökningar inom mjölk- och köttproduktion också i år, säger Kuusela. Inom andra produktionsinriktningar tror jag däremot vi kommer att se en ökad ansökningsmängd.

Besluten för 2020 är nu gjorda, och endast ett fåtal ansökningar väntar ännu på beslut efter stödperioden som tog slut 15.1.

300 beslut i Österbotten

De beviljade bidragen för 2020 uppgick till 133,9 miljoner euro, medan siffran 2019 var 151,4 miljoner euro. För mjölkladugårdar beviljades 41,9 miljoner euro i investeringsstöd och för växthusinvesteringar beviljades 6,7 miljoner euro.

Stöd för investeringar för främjande av arbetsmiljön, produktionshygienen, djurens välbefinnande eller miljöns tillstånd beviljades för 9,7 miljoner euro.

I Österbotten fattade NTM-centralen cirka 300 beslut om investeringsstöd till gårdsbruken år 2020, berättar utvecklingschef Maria Swanljung.

– Antalet är ungefär detsamma som år 2019, så covid19-pandemin tycks åtminstone inte ännu ha påverkat investeringsviljan. Totalt beviljades ca 16 miljoner euro i form av bidrag och 17,1 miljoner euro i form av räntestödslån. Största delen av medlen beviljades för investeringar i husdjursproduktionen. Investeringarna hänför sig bland annat till utvidgningar av produktionen och förbättrande av djurens välfärd. Antalsmässigt gällde de flesta besluten täckdikningar och miljöinvesteringar.

Aktiviteten för investeringsstödet i Egentliga Finland var under året 2020 i sin helhet på samma nivå som under 2019 och bidrag beviljades för ca 20 miljoner euro, påpekar Antti Jaatinen, enhetschef för landsbygdstjänster vid NTM-centralen i Egentliga Finland.

Investeringar för mjölk- och nötköttsproduktionen minskade, men kompletterande behov för bidrag fanns i grisproduktion och till exempel energiinvesteringar.

– Det vi har märkt är att coronan har försenat många projekt. Annars kan jag konstatera att finansieringskvoten räckte väl här i Egentliga Finland till alla stöddugliga ansökningar under den senaste ansökningsperioden och hela året 2020.

Stöd för solpaneler söks flitigt

I Nyland beviljades investeringsstöd för 4,6 miljoner euro 2020 och räntestödslån för 6,5 miljoner, berättar Maria Konsin-Palva, ledande sakkunnig vid Nylands NTM-central. Året innan var den beviljade summan investeringsstöd 7,5 miljoner.

– Ansökningar kommer nästan i ökad takt trots coronasituationen, berättar Konsin-Palva. Nu har i synnerhet stöd för solpaneler sökts flitigt.

För energiproduktion beviljades 21 bidrag för sammanlagt 0,6 miljoner euro. För torkar beviljades 12 bidrag för 0,6 miljoner euro. Även ansökningarna om täckdikning, produktionshallar och startstöd för unga jordbrukare var många.

På Åland beviljades stöd för 1,9 miljoner euro, berättar Leif Franzell, finansieringshandläggare vid Ålands landskapsregering. År 2019 uppgick stödsumman endast till 0,7 miljoner euro. Främst satsades det på äppelodling.

– Jag tror ökningen främst förklaras med att det efter några dåliga år varit bättre resultat de senaste två åren, säger Franzell. Vi har även fått en hel del nya lantbrukare, främst under 2019, som vill satsa. Vi ser även en ovanligt stor vilja att satsa på bevattning efter torkan år 2018.

Dessutom var investeringarna ovanligt låga på Åland 2016-2018, konstaterar Franzell.

– Ett normal år investeras det säkert för 4-5 miljoner euro i lantbruksbyggandet och stödet borde vara mellan 1,5 till 2 miljoner euro.