Arkiv

Skogsbranschens experter oroade över arbetstagarnas ork

De nordiska skogsexperterna är nöjda med arbetsgivarnas coronaåtgärder, men anser att man borde ta bättre hand om arbetstagarnas ork i arbetet.

SLC - Liz Truss
Britterna slöt avtal om handel med Japan

Brexit är i stark motvind, men Storbritannien har på en kort tid förhandlat fram och undertecknat ett frihandelsavtal med Japan. Britterna ska bland annat sälja jordbruksprodukter till japanerna.

Tyska ordförandeskapet kompromissar om ekomålen

EU-ordförandelandet Tyskland vill skjuta upp de förpliktande miljösystemen (eko-schemes) med två år. För medlemsländerna innebär detta en andhämtningspaus på två år fram till 2025.

Nya agrologer

Utdimitterade i juni 2020 från Yrkeshögskolan Novia i Raseborg.

Utbetalningen av förskott på jordbrukarstöd börjar 1.10

Livsmedelsverket börjar betala ut förskotten på kompensationsersättningen till gårdarna 1.10. Utbetalningen av förskott på ersättningen för ekologisk växtproduktion inleds 8.10.

SLC - Lpx 163317
Första ASF-fallet i Tyskland drabbar exporten och grispriset

Senaste torsdag bekräftade Tyskland afrikansk svinpest hos ett vildsvinskadaver i närheten av den polska gränsen. Det dröjde inte länge innan Kina, Sydkorea och Japan stängde sina gränser för tyskt griskött.

Webbinarium om klimatarbete som framgångsfaktor

Den 7 oktober kl.9-11.00 ordnar Jord- och skogsbruksministeriet ett webbinarium för att presentera färdplanerna de klimatfärdplaner som beretts av aktörerna i livsmedelskedjan.

Skärgårdsdelegationen vill veta hur skolstängningar påverkar barnen

Skärgårdsdelegationen tog på sitt möte förra veckan del av framtidsutsikterna för landsbygds- och skärgårdsskolor och diskuterade hur man går vidare med ärendet.

Faktagaffeln 2020 är här

Faktagaffeln är igen här med statistik om livsmedelsbranschen, från jord till bord.

SLC - Erik Oljemark
Rysk spannmålstransit belastar mottagningen i Lovisa och Nådendal

Rysk spannmålstransit via hamnarna i Nådendal och Lovisa har gjort det svårare för lastbilsföretagarna och jordbrukarna att få kippningstider där i höst. Hittills har det ändå enbart bildats kö under enstaka dagar. När det är skördetid och ostadigt väder kan ändå enstaka dagar vara nog så värdefulla.

Bolla inte med momsen i onödan!

De positiva effekterna med justeringar av momsskattesatserna når inte konsumenten i tillräckligt hög grad och de förbättrar inte konsumentens köpkraft. Det finns förstås andra motiv för skattejusteringar, också för momsens del. Men den här studien visar ändå tydligt hur det kan gå om man börjar ”bolla” med momsskattesatserna.

Turbulent inrikespolitisk höst på kommande

Just nu har vi ändå ett helt annat ekonomiskt läge än när regeringsprogrammet skrevs, trots att det bara är 15-16 månader sedan. Det är utan tvivel en turbulent inrikespolitisk höst på kommande.