Arkiv

SLC - Ny Jb 1
Spannmåls- och oljeväxtodling självklar sidonäring för Tomas Rosenberg

För ett år sedan tog Lotlaxbon Tomas Rosenberg över familjejordbruket efter sin far Håkan Rosenberg. Odlingssäsongen 2019 var överlag hyfsad resultatmässigt. Men dessvärre var skadeinsektsproblemen värre än någonsin i de egna rybsfälten, säger Rosenberg.

SLC - 49330727998 612Fc404Ee O
Bränderna i Australien hotar viktiga mjölkregioner

Sedan många veckor rasar de häftiga bränderna på Australiens östkust. Mer än sex miljoner hektar mark har förstörts. I stora områden har boskapen gått förlorad, vilket har kännbara följder för mjölkproduktionen.

SLC - Konsumtion
Konsumtion

SLC - Lyft1
Mycket på gång inom projektet Lyftkraft

Kundfokus, odlingsteknik, sortval, smaktester och nya växthusgrödor. Mycket är på gång inom projekt Lyftkraft. Det har varit fullt upp, säger projektarbetare Moa Sunabacka.

42.000 euro Leader-stöd för FM i mathantverk på Åland

Landskapsregeringen har bifallit Leader Ålands förslag att bevilja Högskolan på Åland 42.009 euro för att arrangera FM i mathantverk på Åland år 2021.

SLC - Valio Ekomjolk
Användningen av ekomjölk fördubblades i skolor och på daghem

Under läsåret 2018-2019 konsumerades 2,97 miljoner liter ekomjölk i finländska skolor och på daghem. Det är omkring två gånger mer än under föregående läsår.

Ledaren: Om ansvar, hållbar tillväxt och konsumtionsfrossa

Finns det liv utan tillväxt, frågar Hufvudstadsbladet på fjolårets sista dag. Frågan rubricerar en analys av Patrik Harald. Frågan är relevant med tanke på att vi ska lära oss leva återhållsamt men samtidigt höja sysselsättningsgraden. För att kunna göra det måste produktionen växa. Det gäller visserligen inte bara produktion av varor utan också tjänster, service.

USA undertecknar snart avtal med Kina

USA och Kina kommer snart att underteckna den första fasen i ett nytt handelsavtal, meddelar president Donald Trump. Ceremonin ska äga rum i Vita Huset i Washington den femtonde januari.

SLC - 17855187 10155282597025337 3309071729355409273 O
Nästa USA-mejeri begärs i konkurs

Den amerikanska mjölkmarknaden förändras och krymper i snabb takt. I november anmälde USA:s näststörsta mejerikoncern Dean Foods konkurs. Nu står nästa stora mejerikoncern Borden Dairy Co på konkursens brant.

SLC söker Finlands unga jordbruksmästare 2020

Är du en ung producent som satsar på hållbara metoder och ny teknik i ditt arbete? Delta då i SLC:s och MTK:s tävling för unga jordbrukare, där vinnaren går vidare till Europeiska nivån av tävlingen och får en resa för två till de unga jordbrukarnas kongress i Bryssel 26.3 2020.

Fågelinfluensa i Polen hotar nu också Tyskland

Flera hönsgårdar i västra Polen har drabbats av den mycket smittosamma H5N8-fågelinfluensan. Hundratalstusen fjäderfän har redan slaktats. De tyska producenterna står i alarmberedskap. Till råga på allt kommer den afrikanska svinpesten allt närmare gränsen.

Greppa Marknaden startar året med en odlarträff i Vanda

Så här i början av året är det bra att ta en närmare titt på marknadsläget och planera för kommande odling och försäljningar.