Bondetraff 1
Mats Nylund, ordförande för SLC, öppnade diskussionen med en genomgång av åsikter som ofta hörs om lantbruket.
Jordbruk SLC

Påståenden om lantbruket
diskuterades i Pargas

Köttproduktionen och miljön i fokus när SLC-ordföranden gästade bondeträff.

– Jord- och skogsbruket är den enda näring som binder kol, men trots det hamnar vi vid skampålen. Mycket av hållbarhetsdebatten handlar om mat och skog, när den egentligen borde handla om förbränning av fossila bränslen, där jordbruket förstås också är en del.

När SLC-ordföranden Mats Nylund i måndags talade vid träffen ”Oss bönder emellan” i Pargas gick han igenom en rad åsikter om lantbruket som han stöter på i offentligheten. Bland dem finns påståendet att köttproduktionen är ett allvarligt hot mot klimatet och att finländarna äter alldeles för mycket kött.

– Att vi äter för mycket kött är sant på individnivå, för vissa gör det. Men utslaget på alla finländare är det falskt, sade Nylund.

Han menade att siffror i medierna om finländarnas köttätande ofta är alltför höga eftersom de bygger på slaktkropparnas vikt, inte på det kött som faktiskt äts.

Dessutom, påpekade Nylund, är endast åtta procent av Finlands areal åker. I Frankrike är samma siffra 54 procent och i Irland 72 procent. Djurtätheten i Finland är låg, och hela jordbruket står för endast 11 procent av växthusgaserna, medan energisektorn står för 75 procent.

– Kossorna står för bara 3 procent. Kritiken mot vår köttproduktion är orimlig i förhållande till dess klimatpåverkan. Samtidigt står och faller volymerna i vårt jordbruk med animalieproduktionen för där är vi relativt sett mer konkurrenskraftiga.

”Tänker bara på pengar”

Sonja Ek-Johansson i publiken konstaterade att bönderna verkar sakna kredibilitet i den offentliga diskussion.

– Det räcker inte med att vi har lång erfarenhet. Allmänheten tror att vi bara tänker på eurona och aldrig på djuren.

Jörgen Grandell hoppades på ökat förtroende mellan stad och landsbygd.

– Så att konsumenterna i städerna litar på att maten produceras på ett vettigt sätt. Nu känns diskussionen väldigt urban. Ska vi komma vidare kan vi inte bygga staket.

Mats Nylund passade på att lyfta fram ett exempel på en bra rapport, den färska ”Färdplan för ett hållbart jordbruk" sammanställd av BirdLife Finland, Natur och Miljö och Finlands naturskyddsförbund. Den är förstås en partsinlaga från miljöorganisationerna, sade Nylund, men den skapar dialog.

I publiken i Pargas satt bonden Jan-Erik Karlsson som är styrelsemedlem i Natur och Miljö och har deltagit i arbetet med rapporten.

– Det var fint att de ville lyssna på en köttproducent. Det är bra att man får dörren lite på glänt, sade han.

Bondetraff 2
Ett tjugotal deltog i måndagens bondeträff i Restaurang Malmen i Pargas, bland dem Jörgen Grandell som har ordet här.

Hållbart skogsbruk

Angående skogsbruket konstaterade Mats Nylund att SLC:s syn är att vi har världens mest hållbara skogsbruk, med en avverkningsmängd klart under den årliga tillväxten.

I publiken föreslog Andreas Johansson att lantbrukarna kunde få en starkare röst i kolbindningsdiskussionen om man, som skogsägarnas språkrör, medgav att man under tidigare årtionden inte alltid varit så bra på att värna om skogens biodiversitet.

– Vi måste ödmjukt lyfta fram det samtidigt som vi konstaterar att vi är bättre på biodiversitet i dag, sade Johansson.

– Jo, vi har blivit bättre, höll Nylund med. Och vi kan bli ännu bättre.

Biogasvisioner

Nylund såg också framför sig hur biogasen kan få en mycket större roll, kanske med gemensamma produktionsanläggningar i varje kommun.

– Det är en så värdefull produkt att vi borde kunna använda den i fordonen. Vi kunde producera vårt eget bränsle till exempel av gödsel eller klövervall. Det skulle höja förädlingsgraden och ersätta det fossila bränslet. Tekniken finns men det är fortfarande för dyrt, konstaterade han.

Mjölkbonden Andreas Johansson från Heisala sade att gårdens gödsel och resterna från grannens äppelproduktion skulle funka bra för biogasproduktion, men att lagen förhindrar dragning av privata elkablar över fastighetsgränserna.

– Det är tokigt om vi på vår ö måste bygga två biogasanläggningar. I praktiken kommer lagen ofta emot.

Det genererade i sin tur diskussion om vad lagen säger, vilket väl är en av poängerna med dylika träffar bönder emellan.

FOTNOT: En motsvarande träff ordnades i Kimito veckan innan. Vid träffarna informerades även om läget med Egentliga Finlands etapplandskapsplan för naturvärden och -resurser.