Lanxess 01 Desinfektion Im Einsatz Lkw
Det råder stränga försiktighetsåtgärder i de svinpesthotade områdena nära den polsk-tyska gränsen. Vid behov skickas lastbilarna genom slussar för rengöring. FOTO: Lanxess
Jordbruk EU Marknad

Svinpest sätter Tyskland
i högsta alarmberedskap

Den afrikanska svinpesten närmar sig Tyskland österifrån och upplevs som ett reellt hot. Mobila stängsel, slussar för lastbilar, spårhundar och andra säkerhetsåtgärder har satts in för att stoppa faran. Producenterna uppmanas att försäkra sina gårdar mot svinpest.

Siffrorna är alarmerande. Fram till den tredje december hade sammanlagt 2.100 smittade vildsvin lokaliserats i Polen. De största grisgårdarna är belägna i de nordvästra delarna av landet med lokala bestånd på upp till 100.000 grisar.

Flera nya fall av afrikansk svinpest i nordväst har mobiliserat tyska myndigheter och grisproducenter till högsta möjliga beredskap. Smitta har påträffats hos döda vildsvin på bara 40 kilometers avstånd från den tyska gränsen.

På den polska sidan har myndigheterna försatts i högsta alarmberedskap, då stora gårdar med sammanlagt 3,5 miljoner tamgrisar finns i området.

Två fronter

På den tyska sidan av gränsen står myndigheterna likaså under högtryck. Där trappas förberedelserna upp för det fall att det första infekterade vildsvinet skulle påträffas på tyskt område.

På ett område norr om staden Dresden övar fackpersonal med hjälp av plastgrisar konsten att vid behov döda tusentals smågrisar.

Tyskland kämpar mot faran längs två fronter. I öster hotar smitta från Polen, i sydväst håller man skärpt kontroll mot Belgien, där svinpesten ännu inte har besegrats. Där har delstatsregeringarna skaffat 39 km stängsel som i nödfall kan tas i bruk.

Det portabla stängslet ska inte dras längs någon gräns. I stället ska stängslet med kort varsel ringa in ett misstänkt vildsvinsbestånd och hålla det i schack till jägare anländer till platsen för att fälla djuren.

Tekniken har importerats från Tjeckien, där alla smittade vildsvin utrotades för två år sedan. Myndigheterna tror däremot inte på den danska modellen med ett stängsel längs hela gränsen mot Belgien. Åtgärden betecknas dessutom som juridiskt tvivelaktig.

Också i Polen försöker man ringa in vildsvin med ett 120 kilometer långt stängsel. Det inhängnade området är beläget omkring 150 kilometer från den tyska gränsen. Förhoppningen är att samla in alla vildsvin inom området.

Kadaverhundar och försäkringar

Den sydvästra delstaten Saarland har på försök också utbildat hundar, som är specialskolade för att spåra upp döda vildsvin. Det är viktigt att finna och avlägsna kadavren, eftersom de i sin tur kan smitta kringströvande vildsvin.

Myndigheterna rekommenderar grisproducenterna att försäkra sina gårdar mot följderna av svinpest. Om smitta konstateras kan gården plötsligt befinna sig i ett avspärrat område där alla funktioner stoppas.

Då tillåts varken transporter av djurfoder eller handel med grisar. Under en långvarig avspärrning kan läget snabbt hota gårdens existens. Flera bolag erbjuder försäkringar mot inkomstbortfall på grund av djursjukdom, påminner branschens konsulenter.

Lika viktiga är preventiva åtgärder i form av rengöring av kläder och fordon. Transportfordon kan antingen desinficeras för hand eller i särskilda slussar. Ingenting får lämnas åt slumpen, påminner myndigheterna.

Läs också:
DEN AFRIKANSKA SVINPESTEN KRYPER NÄRMARE VÄSTEUROPA