Jordbruk EU Marknad

Den afrikanska svinpesten
kryper närmare Västeuropa

Det är bara en tidsfråga innan den afrikanska svinpesten når västra Europa, varnar tyska experter. Utbrottet i Belgien 2018 kunde i princip ha drabbat vilket annat land som helst. I dag härjar smittan på alla kontinenter utom Australien och Amerika.

Forskarna vid det tyska Friedrich-Löffler-institutet för djurhälsa har satt sig in i problematiken mer än de flesta andra experter i världen. Enligt institutets chef Thomas Mettenleiter är det bara en slump att Tyskland hittills har undgått smittan.

I en intervju för Dow Jones News konstaterar Mettenleiter att ASF har brett ut sig över stora delar av Kina och Vietnam inom loppet av ett år. Östeuropa, Ryssland, Mongoliet, flera andra asiatiska stater och Afrika har också drabbats.

I Afrika har svinpesten främst spridits via fästingar. I Europa och på andra kontinenter sprids smittan via blod och kroppsvätskor från smittade djur. Det finns också andra olikheter mellan regionerna.

I merparten av de baltiska och österuropeiska länderna insjuknar huvudsakligen vildsvin i ASF. I Rumänien och Bulgarien är det mestadels tamgrisar som smittas. Den farligaste smittovägen är i alla fall människan.

Som enda europeiska land har Tjeckien lyckats eliminera afrikansk svinpest som redan hade hunnit bryta ut i landet. Med hjälp av flyttbara stängsel kunde alla smittade vildsvin ringas in och avlivas.

Läs också:
SVINPEST SÄTTER TYSKLAND I HÖGSTA ALARMBEREDSKAP