Dsc07567
Förödelsen är enorm i de åländska skogarna efter nyårshelgens svåra storm som i Sverige döptes till Alfrida.
Jordbruk Skogsbruk Livet på landet

Värsta stormen
skapade kaos på Åland

Den våldsamma stormen Aapeli, som i onsdags på åländska Kökar förde med sig de hårdaste vindar som någonsin uppmätts i Finland med vindbyar på upp till 41,6 meter per sekund, har vållat väldiga skador i de åländska skogarna.

– Det är enorma arealer skog som ligger, kommenterade Ålands skogsvårdsförenings verksamhetsledare Torbjörn Björkman på onsdagseftermiddagen.

Då hade han just kört hem från jobbet längs Åttbölevägen i Finström.

– Exempelvis på mitt eget skogsskifte ligger hälften.

Krismöte för skogen

Björkman påpekar att det också tidigare dragit svåra stormar över Åland.

– Men då har det ändå mest bara uppstått enstaka vindfällen. Nu är det verkligen exceptionellt med de stora arealer det handlar om.

På fredag förmiddag skulle skogsvårdsföreningen hålla krismöte tillsammans med skogsindustrin och berörda myndigheter för att enligt Björkman ”lägga upp en strategi över vad som behöver göras”.

– Nu gäller det att vässa motorsågen. Det här arbetet kommer att ta länge, men allt borde ju redas upp före våren.

Dsc07534
På fredag förmiddag skall skogsvårdsföreningen hålla krismöte tillsammans med skogsindustrin och berörda myndigheter för att ”lägga upp en strategi över vad som behöver göras”.

Köpcentrum stängt under hela dagen

Rent allmänt var förstås det våldsamt omfattande elavbrottet på landsbygden och i skärgården mest förödande. På onsdagsmorgonen var 92 procent av Ålands elandelslags kunder utan ström.

Till och med Ålands näst största tätort Godby var utan elektricitet hela dagen vilket medförde att norra Ålands största köpcentrum Mattssons måste hålla stängt.

Inte heller högteknologiföretaget Optinova, som tillverkar plastslangar för medicinskt bruk med hela världen som kundkrets, kunde ha igång sin produktion.

Ännu på torsdagsmorgonen var 8.648 åländska hushåll fortfarande utan el vilket motsvarar drygt 44 procent av elandelslagets kunder.

Problemet är inte bara träd som fallit över ellinjerna. Många stolpar har dessutom knäckts av de närmast orkanartade vindbyarna.

Elandelslaget försöker få hjälp med återuppbyggnaden av branschfolk från Finland och Sverige, men det tar sannolikt flera dagar att få alla ellinjer i skick.

Elverk i ladugården

Större mjölkgårdar med mjölkningsrobotar är en sårbar grupp inom lantbruket när det blir längre strömavbrott. Men de allra flesta tycks ha beredskap för sådana nödsituationer.

– Vi har ett elverk i ladugården så det tuffar på för oss, berättade Frej Bomanson vid Johannisbergs gård som levererar ekologisk mjölk till Ålandsmejeriet.

– Men utfordringen sköter vi manuellt, tillfogar han.

På Haga kungsgårds två nybyggda ladugårdar för totalt 350 mjölkande kor slets delar av taket av, men djurbesättningen uppges ha förhållit sig ”kolugn”.

Mjölkleveranser blev försenade

Ålandsmejeriet ÅCA hade med viss försening fått in sina mjölkleveranser under onsdagen med undantag för mjölken från Vårdö.

Också mejeriets produktion kom igång efter en liten försening.

– Någon helhetsuppfattning om läget ute på mjölkgårdarna har vi ännu inte hunnit skaffa oss. Men i det stora hela tycks det löpa på ganska bra, förklarade ÅCA:s vd Snellman på onsdagseftermiddagen.

Däremot kunde också han berätta om omfattande skogsskador.

– Enbart på tomten där jag bor i Jomala Österkalmare hade 20 träd blåst omkull.

Dsc07483
Många byggnader och bilar skadades under stormen.

Omkom under röjningsarbete

Stormen har indirekt också krävt ett dödsoffer. Vid 21-tiden på onsdagkvällen avled en privatperson som var ute med en traktorgrävare. Han arbetade i Lumparland med att röja upp efter stormen, uppger tidningen Åland.

Av ännu okänd anledning ska traktorgrävaren ha kommit i rullning varefter mannen hamnade under. Omständigheterna utreds av polisen.

Brandkårister gjorde jättejobb

När läget var som värst natten mot onsdag och under de tidigare morgontimmarna hade till och med biltrafiken längs huvudvägen i Lemland stoppats av omkullfallna träd.

I stort sett alla skärgårdsfärjor stod stilla ännu på förmiddagen liksom också flera vajerfärjor som endast trafikerade i nödfall. Alla stora bilfärjor passerade utan att anlöpa Åland och även färjorna som kör enbart mellan Åland och Sverige låg stilla.

De frivilliga brandkårernas medlemmar gjorde väldigt stora insatser genast från onsdagsmorgonen med att röja vägar som blockerats av omkullblåsta träd.

Busstrafiken stoppades under de tidiga morgontimmarna men kom igång efter klockan 10.

Också telefontrafiken och även mobiltelefoner krånglade efter stormen och samtliga FBK-stationer runt om i landskapet var bemannade för att bland annat garantera att nödsamtal skulle kunna förmedlas.