Mjölkbonden Johan Åkerblom, 46 år, i Saltvik Fremmanby på Åland, svalde år 2007 med ”hull och hår” betet om mjölkningsrobotens fördelar för att bland annat få mera tid för familjen. Men efter många problem med tekniken och en leverantör som inte kunde erbjuda tillräckligt bra service har han bland andra tillsammans med sin nu 78-årige far Göran byggt en dubbel 20-mjölkningsgrop av ny och begagnad utrustning som han köpt från olika håll i Europa.
Arkiv


I början av 2017 tog Miika Nyman och hans fru Johanna Nyman ett betydande yrkesmässigt steg. De inledde ett nytt värv som mjölkproducenter på heltid.

Utfodringen är en av grunderna för en god mjölkproduktion. För att optimera den är det viktigt att följa upp utfodringen kontinuerligt. En tjänst som mjölkgårdsrådgivarna vid Proagria Lantbrukssällskapet erbjuder sina kunder i Österbotten.

Efter ett års paus i fjol försökte sig mjölkproducenten Jesse Mårtenson i Grevnäs, Mörskom, åter på att så majs för ensilage i år. För två år sedan närmast regnade utbytet bort, det blev alltså till att skriva i röda siffror. Den torra sommaren i fjol hade kanske gett ett bättre resultat, men sådant är inte lätt att veta på förhand.

Den globala mjölkproduktionen väntas öka med i medeltal 1,7 procent årligen fram till år 2028. Mest ökar produktionen i Indien och Pakistan, som snart står för trettio procent av världens mjölkproduktion. Denna ökning torde ändå inte påverka mjölkpriset.

Mjölkpriset i EU steg lätt under september månad. I sin senaste översikt om mejeriernas invägningspriser i september 2019 noterar producentorganisationen LTO Nederland bara små förändringar. Läget väntas hålla i sig utan nämnvärd dramatik.

Den ryska mjölksektorn växer. Det verkar inte finnas gränser gällande gårdsstorlek eller avkastning, och många gårdar har börjat förädla sina egna mjölkprodukter.


Långsiktigt arbete och odlingskontrakt är viktiga för en hållbar exportstrategi, konstaterade Jukka Peltola, projektansvarig vid Farmers Grain Export under projektets slutseminarium. Dessutom skulle kvalitetskriterier för export underlätta både prissättning och försäljning för odlarnas del.
Finlands havreförening kommer att ansöka om namnskydd från EU för finländsk havre, berättar föreningens koordinator Päivi Tähtinen. Namnet Finsk havre – Suomikaura ska bli ett trumfkort för spannmålsexporten.

Jord- och skogsbruksministeriet har tillsatt diskussionsforumet Gemensamt matbord. En av de utsedda medlemmarna är växthusproducenten Johanna Smith från Närpes.
Skogen brinner i Australien och detta under vårmånaden november Ett av de värst drabbade områdena ligger runt staden Glen Innes i norra New South Wales. Mellan Glen Innes och Deepwater har Cath och Rob Wheatley sin boskapsgård på 445 hektar. Hittills har 80 hektar av deras mark brunnit. Läs Ulrika Erikssons rapport!