Detaljhandeln inom EU har förändrats och koncentrationen går vidare. Det blir vanligare med stora inköpsallianser, där de stora handelskedjorna samarbetar inom upphandlingen. EU har börjat utreda alliansernas effekt på livsmedelskedjan.
Arkiv

EU-kommissionen har ställt samarbetet mellan två franska handelskedjor under lupp. De stora kedjorna Casino och Intermarché misstänks för otillåtet samarbete på marknaden i en utsträckning som bryter mot EU:s konkurrensregler.
Det holländska kartellverket ACM utreder en härva med förbjudna prisavtal inom jordbruksbranschen. Enligt agrartidningen Boerderij ska företagen ha samordnat sina inköpspris till nackdel för producenterna.
Livsmedelsverket börjar betala ut EU:s direktstöd för 2019 på torsdag 12.12.

Hankkija börjar sälja Claas i Finland i och med att Finnish Agro Machinery fusioneras med Hankkija.
Priserna för timmer har sjunkit hela året 2019 vid rotförsäljning i privatskogarna, uppger Naturresursinstitutet.

Efter flera dåliga skördeår kom korn, havre och vete upp i snittskördar. Rågskörden förväntades bli god till följd av ökningen av den sådda arealen i fjol. Rågskörden är i år fyra gånger större än skörden 2018, uppger Naturresursinstitutet.

Spannmålen från skördeperioden 2019 är god till kvaliteten. Hektolitervikterna är höga och andelen små kärnor är liten hos alla sädesslag. DON-mykotoxinhalterna är låga hos havren och vårvetet, uppger Livsmedelsverket.

Åländska mikrobryggeriet Open Water Brewery belönades på Skördefestens Vänners höstmöte med priset för Årets samarbete/innovation som lyfter fram kreativa samarbeten och idéer som skapar mervärde för evenemanget.
Den afrikanska svinpesten fortsätter att sprida sig i Europa. Efter att ha tagit sig in i Rumänien och Bulgarien för några år sedan, anses nu risken hög att viruset fortsätter sin framfart västerut. EU:s byrå för livsmedelssäkerhet, EFSA, har fört samman experter på området, och de har kommit fram till att risken för att sjukdomen når Grekland och Balkanländerna med epidemier är hög.
Nästa år ska EU satsa över 200 miljoner euro på att marknadsföra jordbruksprodukter och livsmedel både inom och utom unionen. Mer än hälften, totalt 118 miljoner euro, ska satsas på de marknader som anses ha störst möjlighet att utvecklas som Kina, USA, Mexiko, Korea, Kanada och Japan. Bland de varor som kan marknadsföras i de här kampanjerna finns bland annat ost och mejeriprodukter.

Den inhemska köttproduktionens överdrivna roll som klimatbov diskuteras livligt på ÖSP:s fullmäktiges höstmöte. Nu är det hög tid att jordbruket kommer ut som vinnare i den allmänna debatten, säger Pauliina Holmqvist från Karleby.