Utfodring B Webben
Just nu hjälper mjölkgårdsrådgivare Magnus Blässar, och hans kolleger vid Proagria Lantbrukssällskapets enhet i Bennäs, många kunder med foderanalyser. Att följa upp utfodringen är viktigt för att optimera mjölkproduktionen, säger han.
Jordbruk Tema

Viktigt följa upp utfodringen
för att optimera produktionen

Utfodringen är en av grunderna för en god mjölkproduktion. För att optimera den är det viktigt att följa upp utfodringen kontinuerligt. En tjänst som mjölkgårdsrådgivarna vid Proagria Lantbrukssällskapet erbjuder sina kunder i Österbotten.

– Vi är ett bollplank för mjölk- och nötköttsproducenterna. Dessutom är vi opartiska och erbjuder ett brett utbud av tjänster, säger Magnus Blässar, mjölkgårdsrådgivare vid Proagria Lantbrukssällskapets enhet i Bennäs, Pedersöre.

Det är bråda tider för Blässar och kollegan Tanja Gammelgård som för tillfället arbetar mycket med kundernas utfodringsplaner. Orsaken till att foderanalyser och utfodring nu är aktuella är att mjölk- och nötköttsproducenterna sedan några månader tillbaka börjat använda årets ensilage.

– Därför vill många nu se över utfodringen och veta exempelvis hur mycket kraftfoder de ska komplettera med. Årets vallskörd skiljer sig alltid från det föregående, konstaterar Gammelgård.

Förra årets första vallskörd var torrare än årets som har en torrsubstans på 33 procent, vilket är att jämföra med fyrtio procent i fjol. Resultaten härstammar från Valio som sammanställt dem utifrån cirka 2.700 foderanalyser.

– Det finns egentligen inga normala värden, men så länge torrsubstansen ligger runt 35 procent är fodret smakligare för korna. I synnerhet för de gårdar som har fullfoder är det bra om ensilaget är aningen våtare, förklarar Blässar.

Något lägre D-värde i år

Han konstaterar också att D-värdet, det vill säga fodrets smältbarhet, på första vallskörden är lägre i år – 678 gram per kilo torrsubstans. I fjol var D-värdet för den första vallskörden 704 g/kg torrsubstans.

– Det optimala är ett D-värde på 680-700 g/kg torrsubstans för kor i laktation och växande köttnöt, men resultaten visar att fodret varierar från år till år och att det är viktigt att följa upp utfodringen under året, säger han.

Orsaken till att de aktivt försöker nå ut till de österbottniska mjölk- och köttgårdarna är att utfodringen är grunden för en bra produktion. Är inte utfodringen optimerad är inte heller mjölk- eller köttproduktionen det.

– Kunskapen om utfodringen har ökat kontinuerligt på gårdsnivå och de flesta har rätt bra koll. Men det finns ändå ett stort behov av våra tjänster eftersom vi kan hjälpa kunderna med analyserna, jämföra och optimera utfodringen utgående från ensilaget, säger Gammelgård.

Proagrias mjölkgårdsrådgivare har dessutom nu tillgång till ett bättre utfodringsprogram som i korthet ger noggrannare uppföljning.

– Programmet ger oss tillgång till ett större antal nyckeltal vilket gör att vi kan erbjuda bättre utfodringsplaner. Vi kan följa upp ekonomiska och näringsmässiga nyckeltal som exempelvis energinivå, protein, mineraler samt vad det kostar att producera en liter mjölk för att nämna några, säger de.

Viktigt med kontinuerlig uppföljning

En tjänst som efterfrågas gällande utfodringen är just foderprovtagning av ensilage. När den biten är avklarad är följande skede att planera utfodringen utgående från foderanalyserna.

– Har man tagit ett prov av ensilaget så kan det variera med rundbalar och stora plansilon. Ett prov i början betyder inte att det är samma när halva året har gått. Därför lyfter vi gärna fram vikten av att ha kontinuerlig uppföljning av utfodringen, säger Gammelgård.

Något regelrätt servicepaket erbjuds inte. En del gårdar vill ha uppföljning en gång i månaden medan andra följer upp mera sällan. Den största fördelen med uppföljning är att säkerställa att utfodringen är optimerad – och att produktionen därmed också är det.

– Vi har många kunder som följer upp utfodringen konstant men vi skulle gärna vilja nå fler som gör det eftersom utfodringen är så viktig. En utfodringsplan kan göras utan gårdsbesök men jag vi vill gärna besöka gården för att få en så bra helhetsbild som möjligt. Att se djuren på plats ger en bättre bild av helheten än om kommunikationen med kunden sker per e-post eller telefon, konstaterar Gammelgård.

Blässar poängterar också att kontinuerliga foderanalyser är ett bra sätt att förbättra utfodringen på sikt.

– När man skördat har man det foder man har men genom analyser är det lättare att få en översikt av vad som gjorts rätt eller fel och vad som kan förbättras till följande år. Hela produktionen bygger på att utfodringen är i skick – och den biten hjälper vi gärna till med, säger han.