Ungbonde 1 Webben
Med 23 mjölkkor och ungefär lika många ungdjur har Miika Nyman etablerat sig som mjölkproducent i Merjärv, Kronoby. Målet är att kunna fördubbla produktionen i framtiden, men tidpunkten för investeringarna är oklar, säger Nyman.
Jordbruk Tema

”Viktigt att
jordbrukstraditionerna
förs vidare”

I början av 2017 tog Miika Nyman och hans fru Johanna Nyman ett betydande yrkesmässigt steg. De inledde ett nytt värv som mjölkproducenter på heltid.

Med sina 24 år är Miika Nyman en av de yngre jordbrukarna i Kronobytrakten. För snart tre år sedan tog Miika och hans för tillfället föräldralediga fru Johanna Nyman över ansvaret för en mjölkgård i Merjärv, Kronoby. Paret hyr anläggningen av den pensionerade kantorn och jordbrukaren Stefan Lönnqvist.

Återväxt och nya förmågor på fältet är definitivt av stor betydelse inom dagens krympande jordbruksvärld.

– Folk måste ju alltid äta. Det är också mycket viktigt att jordbrukstraditionerna förs vidare, kommenterar den relativt nya mjölkbonden Miika Nyman kort och koncist och på jordnära vis.

Började med att arrendera

Vilken är bakgrunden till er satsning på mjölkproduktion?

– För fem år sedan startade min pappa Tobia Nyman en produktion med tio mjölkkor i min hemby Brännkärr i Nedervetil. Själv har jag tidigare hunnit jobba två och ett halvt år som rörmontör i Vetil.

– På min fritid har jag arbetat och hjälpt till i pappas mjölkproduktion så mycket som möjligt. Det är via den sysslan som jag har skaffat mig praktiska kunskaper om den här branschen och samtidigt grundlagt mitt intresse.

– För några år sedan meddelade Stefan Lönnqvist, som för övrigt är pappas kusin, att han önskar överlåta sin mjölkgård i Merjärv till en efterträdare. I annat fall skulle han lägga ner hela verksamheten. Efter en ettårig period under vilken Stefans dotter skötte gården blev det klart att vi börjar arrendera anläggningen. Det var i början av 2017.

Vill fördubbla mjölkgårdens besättning

De första åren vid mjölkanläggningen i Merjärv har i princip gått ut på att sköta det dagliga rutinmässiga arbetet i fähuset och att ta små steg framåt verksamhetsmässigt, sammanfattar Miika Nyman.

– Vi har gjort en del mindre maskininvesteringar. En del av de maskiner som vi använder finns tillgängliga i min pappas anläggning. Vi går in för att samarbeta med pappas gård till vardags.

Miika och hans fru ansvarar idag för 23 mjölkkor och ungefär lika många ungdjur. Mjölkleveranserna riktas till Valio.

– En fördel med att driva en mindre anläggning är att man har klart bättre möjligheter att se över djuren mera effektivt. Några större problem med vacklande djurhälsa har vi inte råkat ut för hittills.

– I princip är det ju bra att det finns byråkrati och bestämmelser som reglerar verksamheten. Men oanmälda inspektioner kan kännas lite jobbiga. Om man skulle känna till ett kommande besök skulle man åtminstone kunna plocka fram pappren i förväg, säger Nyman.

Räcker det nuvarande formatet på mjölkanläggningen till med tanke på framtiden?

– Till våra framtidsvisioner hör att kunna fördubbla djurbesättningen samt köpa en mjölkningsrobot. Dessutom är fähuset gammalt. Det bör både byggas ut och förnyas grundligt. Det bör samtidigt skapas ändamålsenliga ytor för djuren. Det gäller att våga tro på framtiden. Men tidpunkten för de stora investeringarna är oklar tillsvidare. I det här skedet äger vi inte ens anläggningen, understryker Miika.

Ungbonde 2 Webben
Miika Nyman är överlag nöjd med årets foderskörd.

Förnödenheter allt dyrare

Större produktionsvolymer skulle bidra till att förbättra lönsamheten i ett läge då de ekonomiska ekvationerna i mjölkbranschen ofta inte går ihop.

– Mjölkpriserna har sjunkit en aning under den period som vi har varit aktiva. Samtidigt blir andra förnödenheter såsom bränsle hela tiden dyrare. På fodersidan är vi i hög grad självförsörjande. Vi odlar i huvudsak vall samt en del foderkorn. Vi täcker underskottet genom att köpa in kraftfoder.

– Jag är överlag nöjd med årets foderskörd även om det har varit något sämre utdelning på vissa skiften. Vi har haft tur med vädret i år. Regnmängden har varit riktigt lagom. Annat var det för två år sedan då riklig nederbörd ställde till med stora problem i de här trakterna, säger Nyman.

Vad tycker du allmänt om att verka i den glest befolkade miljö som mjölkgården finns i?

– Allmänt taget är det en bra miljö att bo och jobba i. Men en nackdel är att åkrarna i det här området tenderar att vara ganska små. Vi bor ”centralt mitt i ingenstans”. Avståndet till Kronoby centrum är cirka tretton kilometer.

”Diskussionerna är ganska överdrivna”

Klimatförändringarna och de anknutna miljödiskussionerna duggar tätt från dag till dag i medierna. Hur ser du på det hela?

– Nog känns det ofta som att diskussionerna är ganska överdrivna. Att lilla Finland skulle vidta en massa miljömässiga åtgärder, medan ingenting händer i mycket större länder ute i världen.

– Soja är visserligen ett bra proteinfoder. Men mejerierna har förbjudit användningen av soja i produktionen på grund av skövlingen av regnskogar.

– Valios aktuella koldioxidkrav på mjölkproducenterna medför inte så stora förändringar för vår del. Det koldioxidutsläpp som vår gård förorsakar är litet. Vi kan bland annat minska vårt avtryck genom att odla vall med djupa rötter som binder kol effektivt i marken, säger Miika Nyman.