Arkiv

Debatt: Vem betalar maten?

Matens andel av hushållens utgifter sjunker, men vem är det som betalar priset, frågar Sam Pettersson, projektledare för Matregion Nyland vid Yrkeshögskolan Novia.

SLC - P038906 59653
Hogan fikar efter en andra period i EU

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan skulle gärna fortsätta på sin post i nästa kommission. På konferensen EU Agricultural Outlook i Bryssel sade Hogan att han helst skulle jobba vidare med den påbörjade CAP-reformen efter 2020.

SLC - Vedprojekt Webben
Projekt för smartare vedeldning

Inom ett projektet utvecklas brännvedstjänster och ges information om hur brännved används effektivt. Målet är att vedeldningen och minska på partikelutsläppen för att förbättra luftkvaliteten i villaområden i huvudstadsregionen och Åbo.

Finland föreslår ändringar i landsbygdsprogrammet

Övervakningskommittén för det nuvarande landsbygdsutvecklingsprogrammet i Fastlandsfinland har godkänt några förslag till ändringar i programmet. Ändringarna skickas till EU-kommissionen i januari för behandling. Genom ändringarna anpassas verksamheten till de återstående budgetramarna för 2020.

Du kan läsa veckans E-tidning här!

På grund av tekniska problem går det inte att läsa veckans LF som bläddertidning via länkien här intill. Vi har arrangerat en temporär lösning, klicka på den här texten så kommer du dit!

Bryssel returnerar avdrag ur krisreserven

SLC - Carrefour Midlum Melodys 1
Blockkedjor kan spåra matprodukterna till källan

Blockchains, eller på svenska blockkedjor, verkar bli en het teknik för spårning av mat genom hela livsmedelskedjan. En av pionjärerna är den franska handelskedjan Carrefour som i samarbete med IBM anlägger blockkedjor för fågelkött.

​Efsa uppmanar till fortsatt ASF-beredskap

Den europeiska matsäkerhetsmyndigheten Efsa har uppdaterat sin information för hanteringen av afrikansk svinpest. Om svinpest upptäcks i en region, gäller det framför allt att handla snabbt och målmedvetet.

SLC - Img 5163
Köttrecept: Kött är en viktig del i en balanserad kost

Kött är vår främsta källa för protein. Kött har en hög andel protein per energienhet och samtidigt en hög andel essentiella aminosyror, och därför av hög näringsmässig kvalitet. Vi får en stor andel av vårt behov av B-vitaminer, järn, zink och selen från kött.

SLC - Ecobotix Blog Post1
Dansk drönare bombar skadedjursdödare i raps

Drönare kanske snart blir ett vapen inom bekämpningen av skadedjur på åkern. Danska forskare ska börjar bomba rapsfält från ovan med insekter som angriper skadedjur i raps.

I marginalen: Ny fart på klimatdebatten

Debatten om klimatet har tagit fart efter IPCC:s rapport för en tid sen. Många debattörer har mycket tvärsäkra åsikter vad som måste göras för att rädda klimatet. Gemensamt för nästan alla av dem är att de inte läst IPCC:s rapport, konstaterar Niclas Sjöskog, vice ordförande i ÖSP.

SLC - Dsc 0814
Kim Antfolk har siktet inställt på en karriär som ekologisk nötköttsproducent

Enligt planerna tar Kim Antfolk officiellt över familjejordbruket i Norrnäs och Rangsby, Närpes, vid årsskiftet. Han fortsätter därmed det värv som pappan Karl-Johan Antfolk och farbrodern Kjell Antfolk inledde för över 30 år sedan.