Arkiv

SLC - Asvik
Långgård fick fortsatt förtroende

På höstmötet i Vörå i tisdags återvaldes Tomas Långgård som ordförande för det kommande året. Mikael Åsvik tackade för sig efter sin insats i förbundets styrelse sedan 2003.

SLC - Langgard
Torka, lönsamhet och klimat var teman i ÖSP-ordförandens öppningstal

Bland de positiva händelserna under året framhöll ÖSP-ordförande Tomas Långgård att spannmålspriserna stigit, men det har höjt kostnaderna för utfodring. Detta utan att kostnadshöjningarna har beaktats tillräckligt i producentpriserna på kött, ägg och mjölk.

Ny skogschef på Åland

Ålands Skogsindustrier Ab har utsett Oskar Qvarnström till en ny befattning som skogschef.

SLC - P038929 687400
Kommissionen skyndar på samtal om långtidsbudgeten

EU-institutionerna måste ge mer gas för att nå ett snabbt resultat om unionens långtidsbudget fram till 2027, kräver budgetkommissionären Günther Oettinger. Han påpekar att budgeten måste bli klar inom nästa år.

EU-utskott vill skärpa kriterierna för växtskydd

EU-parlamentets särskilda utskott för växtskyddsmedel fordrar strängare kontroller och mer transparens i samband med nya tillstånd för växtskyddsmedel.

SLC - Farmers1 1
Spannmålsodlare: Svara på odlarenkät om export och gemensam lagring

Farmers Grain Export gör nu en intresseförfrågan om export och gemensam lagring till nyländska, åboländska och österbottniska spannmålsodlare.

ÖSP: Jord- och skogsbruket har en del av lösningen på klimatproblemet!

De finländska jord- och skogsbrukarna har tre mycket centrala uppgifter i klimatarbetet, påpekar Österbottens svenska producentförbunds höstmöte i ett uttalande.

Utbetalningen av EU:s direktstöd, nötdjursbidrag och tilläggsstöd börjar 13.12

Landsbygdsverket börjar betala ut EU:s direktstöd och nötdjursbidrag för 2018 på torsdag 13.12. Dessutom betalas cirka 7,5 miljoner euro i tilläggsstöd till nationella husdjursstöd, frikopplat stöd för svin- och fjäderfäproduktion samt produktionsstöd för mjölk.

Valios förvaltningsråd valde styrelse för 2019

Valios förvaltningsråd valde vid sitt möte idag tisdag jordbrukare Vesa Kaunisto från Vetil till ordförande för Valios styrelse för år 2019.

SLC - 20160606 Pht30715 Original
Gräl om UTP-direktivet försenar trepartssamtalen

Förhandlingarna om det så kallade UTP-direktivet mot ojusta affärsmetoder inom livsmedelskedjan stöter på patrull på den sista slutrakan. EU-parlamentet och medlemsländerna är oense om skyddets omfattning.

Det globala matindexet fortsatte nedåt i november

Priserna på livsmedel fortsatte att sjunka i november. FAO:s matprisindex föll med 1,3 procent till den lägsta nivån sedan maj 2016.

Den höstsådda arealen uppgår till 90.000 hektar

Den höstsådda arealen på totalt cirka 90.000 hektar utgör mindre än 10 procent av arealen av vårsådd spannmål och oljegrödor, uppger Naturresursinstitutet.