Img 5163
Panerad grisfilé med ajvarsås och blomkålspure.
Livet på landet

Köttrecept:
Kött är en viktig del
i en balanserad kost

Panerad grisfilé med ajvarsås och blomkålspure

600 gram grisytterfile

4 dl ströbröd

2–3 ägg för panering

Putsa köttet, skär i 0,5 cm tunna skivor och bulta ut schnitzlarna. Vispa ihop ägg, doppa i köttbitarna och vänd dem i ströbrödet. Salta och peppra. Stek någon minut på var sida tills de är gyllenbruna.

Blomkålspure

800 gr blomkål

1 dl mjölk

1 dl grädde

persilja

80 gr finriven ost

Koka blomkålen mjuk i vatten och sila av. Värm mjölk och grädde och mosa ihop med blomkålen. Blanda i den rivna osten och smaka av med salt och persilja.

Ajvarsås

1 aubergine

1 chili

4 klyftor vitlök

3 paprikor

3 msk olivolja

salt

Skiva äggplantan i 0,5 cm tjocka skivor. Ansa och skär paprikan i fyra delar på längden och lägg i en smord ugnsform med skalsidan uppåt tillsammans med chili i 2 halvor och 4 skalade vitlöksklyftor. Stek i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter. Ta ur ugnen och ta bort paprikaskalet. Blanda alla ingredienser i en mixer med olivolja och smaka av med salt. Servera som sås till köttet.

Img 4808
Kalvstek med dragonsås.

Kalvstek med dragonsås

1 kg kalvstek

3 lagerblad

1 knippe färsk timjan

1 dl torrt vittvin

olja

salt 

peppar

Salta och peppra och bryn köttet på alla sidor i en stekpanna och sätt i ugnen på 120 grader, tillsätt 1 dl vittvin och 1 dl vatten, timjan och lagerblad. Låt steka tills innertemperaturen är 65 grader. Ta ut och låt köttet svalna. Skär i tunna skivor, servera kall som förrätt med sallad och dragonsås.

Img 4871
Dragonsås.
Dragonsås

2 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 dl vispad grädde

en halv riven lök 

fransk dragon, finhackad

1 tsk vitvinsvinäger

örtsalt

peppar

Blanda ihop ingredienserna och låt dra någon timme i kylskåp. Passar bra att serveras till kalvkött, kyckling eller fisk och på ett buffébord som allmänsås.

Img 4813
Hamburgare.

Hamburgare (4 pers)

600 gr malet nötkött

1 vitlöksklyfta pressad

salt

peppar

2 ägg

Blanda alla ingredienser i en matberedare så att massan blir slät. Forma till burgare. Stek eller grilla några minuter på varje sida. Servera med hembakta semlor, sallad, majonnäs, tomatskiva och gurksallad.