Panerad grisfilé med ajvarsås och blomkålspure
600 gram grisytterfile
4 dl ströbröd
2–3 ägg för panering
Putsa köttet, skär i 0,5 cm tunna skivor och bulta ut schnitzlarna. Vispa ihop ägg, doppa i köttbitarna och vänd dem i ströbrödet. Salta och peppra. Stek någon minut på var sida tills de är gyllenbruna.
Blomkålspure
800 gr blomkål
1 dl mjölk
1 dl grädde
persilja
80 gr finriven ost
Koka blomkålen mjuk i vatten och sila av. Värm mjölk och grädde och mosa ihop med blomkålen. Blanda i den rivna osten och smaka av med salt och persilja.
Ajvarsås
1 aubergine
1 chili
4 klyftor vitlök
3 paprikor
3 msk olivolja
salt
Skiva äggplantan i 0,5 cm tjocka skivor. Ansa och skär paprikan i fyra delar på längden och lägg i en smord ugnsform med skalsidan uppåt tillsammans med chili i 2 halvor och 4 skalade vitlöksklyftor. Stek i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter. Ta ur ugnen och ta bort paprikaskalet. Blanda alla ingredienser i en mixer med olivolja och smaka av med salt. Servera som sås till köttet.
Kalvstek med dragonsås
1 kg kalvstek
3 lagerblad
1 knippe färsk timjan
1 dl torrt vittvin
olja
salt
peppar
Salta och peppra och bryn köttet på alla sidor i en stekpanna och sätt i ugnen på 120 grader, tillsätt 1 dl vittvin och 1 dl vatten, timjan och lagerblad. Låt steka tills innertemperaturen är 65 grader. Ta ut och låt köttet svalna. Skär i tunna skivor, servera kall som förrätt med sallad och dragonsås.
Dragonsås
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 dl vispad grädde
en halv riven lök
fransk dragon, finhackad
1 tsk vitvinsvinäger
örtsalt
peppar
Blanda ihop ingredienserna och låt dra någon timme i kylskåp. Passar bra att serveras till kalvkött, kyckling eller fisk och på ett buffébord som allmänsås.
Hamburgare (4 pers)
600 gr malet nötkött
1 vitlöksklyfta pressad
salt
peppar
2 ägg
Blanda alla ingredienser i en matberedare så att massan blir slät. Forma till burgare. Stek eller grilla några minuter på varje sida. Servera med hembakta semlor, sallad, majonnäs, tomatskiva och gurksallad.