Inom ett nytt projektet utvecklas brännvedstjänster och ges information om hur brännved används effektivt. Målet är att effektivera eldning med ved och minska på partikelutsläppen för att förbättra luftkvaliteten i villaområden.
Bakom Kuivaa asiaa -projektet står Arbetseffektivitetsföreningen, Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) och Åbo stad.
– Ungefär fyrtio procent av Finlands utsläpp av mikropartiklar härstammar från användningen av eldstäder, alltså tilläggsuppvärmning och bastuugnar, enligt Finlands miljöcentrals uppskattning. I huvudstadsregionen har man konstaterat att på tätt bebyggda villaområden uppkommer till och med sextio procent av luftens mikropartiklar vintertid från vedeldning, säger luftskyddsexpert Outi Väkevä vid HRM i ett pressutskick.
Att utsättas för mikropartiklar i sin näromgivning ökar till exempel astma- och hjärtbesvär samt på längre sikt också dödligheten.
En väsentlig del av att använda ved på rätt sätt är förvaringen.
– I inredningstidningarna står brännveden vanligtvis framme bredvid den öppna spisen. Då kan veden avge svampsporer i luften, vilket försämrar luftkvaliteten i rummet. Vi rekommenderar ändå att man tar in veden 1–2 dygn före användningen för att underlätta tändningen, säger luftskyddsexpert Petra Sainisto vid Åbo stad.
Projektet verkar i Åbo och huvudstadsregionen. Det ordnas bland annat workshopar och evenemang för invånarna tillsammans med lokala villaföreningar. I workshoparna får man lära sig att använda och förvara brännved smart och energieffektivt. Projektet pågår till slutet av år 2020 och finansieras av Europeiska socialfonden.