Vedprojekt Webben
Villaägare i huvudstadsregionen och Åbo får inom ett projekt lära sig att använda brännved effektivare. FOTO: HRM/Jenni-Justiina Niemi
Skogsbruk

Projekt för smartare
vedeldning

Inom ett nytt projektet utvecklas brännvedstjänster och ges information om hur brännved används effektivt. Målet är att effektivera eldning med ved och minska på partikelutsläppen för att förbättra luftkvaliteten i villaområden.

Bakom Kuivaa asiaa -projektet står Arbetseffektivitetsföreningen, Helsingforsregionens miljötjänster (HRM) och Åbo stad.

– Ungefär fyrtio procent av Finlands utsläpp av mikropartiklar härstammar från användningen av eldstäder, alltså tilläggsuppvärmning och bastuugnar, enligt Finlands miljöcentrals uppskattning. I huvudstadsregionen har man konstaterat att på tätt bebyggda villaområden uppkommer till och med sextio procent av luftens mikropartiklar vintertid från vedeldning, säger luftskyddsexpert Outi Väkevä vid HRM i ett pressutskick.

Att utsättas för mikropartiklar i sin näromgivning ökar till exempel astma- och hjärtbesvär samt på längre sikt också dödligheten.

En väsentlig del av att använda ved på rätt sätt är förvaringen.

– I inredningstidningarna står brännveden vanligtvis framme bredvid den öppna spisen. Då kan veden avge svampsporer i luften, vilket försämrar luftkvaliteten i rummet. Vi rekommenderar ändå att man tar in veden 1–2 dygn före användningen för att underlätta tändningen, säger luftskyddsexpert Petra Sainisto vid Åbo stad.

Projektet verkar i Åbo och huvudstadsregionen. Det ordnas bland annat workshopar och evenemang för invånarna tillsammans med lokala villaföreningar. I workshoparna får man lära sig att använda och förvara brännved smart och energieffektivt. Projektet pågår till slutet av år 2020 och finansieras av Europeiska socialfonden.