Arkiv

SLC - Finansutskottet1
ProAgria, forskningen och vattenskyddsåtgärder får tilläggsanslag

​Inför jul har riksdagen traditionellt haft möjlighet att komma med tilläggsanslag till nästa års statsbudget. Riksdagens finansutskott redogjorde på fredagen för förslagen till tilläggsanslag för 2019. SLC:s ordförande, riksdagsledamot Mats Nylund (Sfp), höll Svenska riksdagsgruppens anförande vid tillfället. Riksdagen röstar om finansutskottets förslag före jul.

Bästa handelslagen i Finland

Analytikerteamet i Osuustoiminta-lehti har gjort företagsanalyser som berör de mest centrala företagen inom kooperationen. KPO och PKO är i topp redan fjärde året i rad.

SLC - Bjarnes Bok
Bjarnes skogsliv i bokform

Nu har Bjarne Andersson kommit ut med sin andra bok, den heter ”Skogsliv”. Bjarne Andersson passade vid utgivningen i Borgå på att tacka sin familj som har hjälpt till med layout och korrekturläsning av Skogsliv.

SLC - Mangstrom
Ole Mangström 04.12.1917-28.11.2018

SLC - Dsc07414
Ålänningarna bäst i Finland att söka hjälp för att må bra

De åländska jordbrukarna har relativt sett fått flest köptjänstförbindelser inom Landsbygdsföretagarnas pensionsanstalt LPA:s projekt Ta hand om bonden. Fysioterapeuten Johanna Lundberg ser till att mötesdeltagarna på Må bra-dagen förra veckan på Åland fick sträcka på både armar och ben.

Många undantag för neonikotinoider i EU

I april detta år röstade en majoritet av EU-länderna för ett förbud mot neonikotinoider på friland. Förordningen ger ändå möjlighet till undantag om inga ersättande medel finns att tillgå. Det utnyttjar många medlemsländer, mestadels för sockerbetor.

SLC - Fge1 121218
Forskare: Exporten av havre måste bli mer värd

Finland måste höja värdet på sin nuvarande havreexport. Samtidigt kan man också i mån av möjlighet höja exportens volymer. Havretrenden är verklig och det finns flera marknader runt om i världen med efterfrågan på havreprodukter. Det var slutsatserna av det diskussionstillfälle om havre som projektet Farmers Grain Export höll på MTK på tisdagen.

SLC - Stjarnan
Stjärnan

Ledare: Spårar klimatdebatten ur?

Vi trodde kanske tidigare i höst att vårt finländska jord- och skogsbruk inte anses vara boven när vi diskuterar åtgärder för att stävja klimatförändringen efter den internationella klimatpanelen IPCC:s rapport. Kverulerandet om att vi ska äta mindre kött och om att man inte får avverka skog har i alla fall fortsatt, konstaterar Micke Godfredsen.

Ledarstick: Rätt beslut för skogsvården – och en rättelse …

Det var med stor lättnad vi den här veckan kunde ta del av informationen att Södra skogsreviret inleder verksamhet på Kimitoön, skriver Micke Godtfredsen.

EU vill exportera mer kött till Japan

I februari träder frihandelsavtalet mellan EU och Japan i kraft. Då räknar EU-kommissionen med en exporttillväxt på upp till 25 procent för kött- och mejeriprodukter till Japan.

Kristel Nybondas LAF:s blivande verkställande direktör

Landsbygdens Arbetsgivareförbund LAF har valt sakkunnig JM Kristel Nybondas, 50, till ny verkställande direktör. Hon påbörjar sin nya tjänst i september 2019. Förbundets nuvarande verkställande direktör Veli-Matti Rekola går samtidigt i pension.