Guy Ranta brukar skörda nypotatis några veckor före midsommar. I år får han vara glad om han ens kan ta upp små mängder potatis till midsommaren.
Om det inte regnar inom kort försämras förväntningarna på skörden betydligt i hela Finland.
Sex stora bikupor stals från Timo Virtanen i Halikko i Salo. Två bikupor stals från en annan biodlare tidigare under våren.
Det har äntligen blivit varmare och de finländska böndernas odlingar har tagit fart. Snart inleds sparrissäsongen och jordgubbsplantorna har börjat växa till sig.
Johan och Joni Staffas i Bertby inledde vårsådden för en vecka sedan. Båda två lönejobbar så det blir att försöka klämma in vårbruket när det går.
Den tidiga vintern gjorde att hela Mikael Segerstams palsternackskörd frös fast i marken. Inför den här säsongen är han bättre förberedd.
Enligt Finlands viltcentral är rovdjursavvisande stängsel tillsammans med ett annat skydd det effektivaste sättet att hålla rovdjuren borta från boskapen.
Det blir allt svårare för jordbrukarna att bekämpa ogräs och skadeinsekter som jordloppor och skalbaggar. Flera kemiska bekämpningsmedel fasas ut från marknaden samtidigt som effektiva biologiska motsvarigheter saknas.
Isabell Holm trivs med avbytarjobbet trots att hon inte alls siktat på det. Avbytarservicen hoppas hitta fler som likt henne är intresserade av att börja jobba inom branschen.
Gustav Hildén välkomnar oss till Lill-Breds i Ingå med en ask nypotatis som han precis plockat i växthuset. Han menar att den sena våren inte är exceptionell. Däremot önskar han lite mera solljus för att värma växthuset och sparka igång höstskörden.
Den senaste tidens köldknäpp har inte förstört Thomas Antas odlingsplaner. Jordbrukaren tar vädret med ro men hoppas samtidigt att kylan ska avta så att säsongen inte försenas.
Det ekonomiska läget har fått finländarna att vända på slantarna. I matbutiken är det erbjudanden, importerade varor och kedjornas egna märken som finns i varukorgen. Livsmedelsbranschen hoppas på en uppgång ännu i år.