Det planerade stödet till jordbruket över hundra miljoner euro

Nyhetsbyrån STT rapporterar att regeringen planerar att stöda jordbruket med över hundra miljoner euro. Stödets storlek påverkas av energipriset.

Skogsägare: "Man tog för givet att skogsägarna ser till att kolsänkan bibehålls – skogsägarna borde ha fått betalt tidigare"

Innan jul kom nyheten om att Finlands kolsänka har kollapsat. Skogen fungerar som kolsänka så länge som den växer mer än den avverkas eller dör. År 2021 var ett stort avverkningsår.

Avverkning i statens forskningsskog i Lappträsk väcker diskussion igen – skogen är en sällsynt oas för skogsfåglar

Organisationer både på nationell och lokal nivå ifrågasätter varför staten måste avverka gammal skog i Lappträsk. De är oroade över hur ingreppen ska påverka naturen och önskar skydda en större del av skogen.

Växthusföretagare ser framför sig mörka hus i januari: ”År 2020 betalade vi cirka 55 000 euro i månaden för elen och i dag ligger vi på nästan 300 000”

Det är mörkt i många växthus då odlare tvingats sätta lapp på luckan för vintern. Växthusföretagaren Joakim Strand i Närpes försöker hålla igång odlingen, men han medger att klockan klämtar även för honom.

Saga Furs ställer in decemberauktionen – corona i Kina och kriget i Ukraina har minskat efterfrågan på skinn

Auktionshuset Saga Furs ordnar ingen pälsauktion i Vanda i december. Beslutet grundar sig på en bedömning av marknadsläget.

Regeringen lovar inga extrapengar till jordbruket: "Krisstöd är ingen långsiktig lösning"

Trots stigande matpriser kämpar bondgårdarna om sin överlevnad. Regeringen ger ännu inga löften om nya stödpaket till jordbruket.

Tvisten kring naturvårdslagen hotar nu också lantbruksstödet – SLC:s Mats Nylund: ”Oerhört ansvarslöst agerande”

Om Centern inte backar blir det inget stödpaket, säger regeringskälla till Ilta-Sanomat.

Stor efterfrågan på skog – köpare kan betala 30 procent mer än det värderade priset

På Skogscentralen hoppas man att skogsägandet ska bli mer enhetligt, men utvecklingen går långsamt. Skogsägaren Johan Byggmästars har gått in för samfälld skog.

Uppgifter till Yle: Stödpaketet till jordbruket krymper – regeringen förhandlar nu om drygt 100 miljoner euro

Enligt uppgifter till Yle har regeringens planerade stödpaket till jordbruksföretagare krympt rejält. Nu ska det röra sig om drygt hundra miljoner euro.

Nötköttet blev så dyrt att försäljningen störtdök – nu blir uppfödarna stående med slaktfärdiga djur

Konsumenterna väljer annat än nötkött. Det leder till köbildning i slakterierna och för kalvproducenter kan det vara svårt att placera djuren.

Matrester och Vasabornas slam kan hamna på åkrarna - bönder utreder möjligheten att gödsla med kompost från Stormossen

Utmaningen är att komposten kan innehålla medicinrester och plast. Förhoppningen är att kunna rena komposten.

Jan-Ove Nyman vill rentvå bönderna – tog markprov för att bevisa att näringsämnen rinner ut från vägbyggen

Jordbrukarbasen Jan-Ove Nyman är kritisk till att bönderna beskylls för all övergödning, när även vägbyggen bidrar. På Trafikledsverket säger man att dikesrenarnas andel av belastningen är en bråkdel av jordbrukets.