Nya fall av fågelinfluensa har konstaterats på pälsfarmer i Mellersta Österbotten – en dryg vecka har gått sedan senaste smittan

Efter en vecka utan nya fågelinfluensainfektioner på pälsfarmer, har nu blårävar på tre ställen i regionen konstaterats vara smittade av fågelinfluensan.

Mer än en vecka sedan senaste nya fågelinfluensafallet

Det är nu mer än en vecka sedan nya fall av fågelinfluensa har konstaterats på någon pälsfarm.

Betydligt sämre spannmålsskörd än normalt – knepigt läge för jordbrukare: ”Katastrof är närmare sanningen”

Spannmålsskörden i Finland uppskattas i år bli en fjärdedel mindre än normalt. De lokala skillnaderna är samtidigt stora. Den långvariga torkan i början av sommaren ledde till att grödorna växte alldeles för lite.

Ingen bra spannmålsskörd att vänta: ”Väldigt utmanande år ekonomiskt”

Det är ännu en bit kvar till skördetiden men det ser inte ut att bli någon bra spannmålsskörd i år. Kornet, som det odlas mycket av i Österbotten, verkar ha lidit mest.

Sudangräset kan bli kossornas räddning då torkan blir vanligare: ”Vårt experiment här i Pargas ser lovande ut”

Sudangräset är som namnet säger en gräsväxt som lämpar sig för djurfoder och som klarar sig i torrare klimat. Trots de senaste dagarnas skyfall har torkan varit svår på många håll i år.

Sommarens varierande väder ställer till det för jordbrukarna – om regnet fortsätter kan spannmålet ännu regna bort

Om ungefär två veckor åker Christian Jensen ut på åkern för att börja tröska höstskörden. Kornet led av försommarens torka medan vete har fått nytta av juliregnet.

Torkan orsakar bekymmer för jordbrukarna – i Österbotten ser läget hyfsat ut

Torkan börjar kännas av i Österbotten, men läget är bättre än på många andra ställen i Finland. Det säger Jan- Erik Back från Pro Agria. Men regn behövs även här.

Mjölkbönder i Pargas oroar sig för hur maten ska räcka till alla djur i vinter: ”Målet var tvåtusen balar, men vi landar på kanske tusen”

För mjölkbönderna leder torkan till en mindre foderskörd, vilket kan göra det svårt för maten att räcka till för djuren i vinter. Nu hoppas de på regn och testar att odla mer torktåliga växter.

Torkan kan leda till nödslakt på Evalds gård i Kuggom: “Alla foderlager är tomma”

Försommarens torka har gått hårt åt foderproduktionen. Ingenting växer. Nu talar en del mjölkproducenter till och med om nödslakt.

Nya satsningar på ett renare Skärgårdshav – gödsel från svingårdar i Egentliga Finland ska föras till näringsfattigare områden

Satsningarna för en renare framtid för Skärgårdshavet fortsätter i det nya regeringsprogrammet. Nu ska fosforrik näring från Egentliga Finland forslas till näringsfattigare områden.

Färre djur på Rilax gård om torkan fortsätter – “Det är bekymmersamt för tillfället”

Torkan slår hårt mot bönderna. Höskörden på Rilax gård i Bromarv lider och det är oklart om fodret till djuren kommer att räcka till.

Verksamhetsledaren för Åbolands fiskarförbund är upprörd över nedläggningen av ”Fiskis” i Pargas: ”Det här är skadligt för fiskeriutbildningen i Finland”

Livias beslut att lägga ner Fiskis i Pargas var förhastat och inte genomtänkt, tycker verksamhetsledaren för Åbolands fiskeriförbund.