Yle
Rågvete – ett nytt sädesslag slår rot i Österbotten

Vi har besökt en bonde i Vörå som sådde rågvete för första gången i höstas.

Stor-Sarvlaks gård i Lovisa söker ny förvaltare – jobbet är mer än en bal på slottet

Att jobba på ett slott låter nog som en dröm för många. För Marina Bergheim-Ahlqvist har det varit vardag i 15 år – ett ansvarskrävande arbete som kräver både kunskap och tålamod.

Gymnasiernas idrottslinjer och skogsbranschen lockar när niorna planerar framtiden

Niondeklassarna har gjort sina val för vad de vill göra efter grundskolan.

Mer regn på vintern, mer torka på sommaren – så förändras vädret i Finland

Klimatförändringen kräver ny planering, från dränering till vattenhushållning. Vi kan klara den ökande nederbörden, säger klimatexpert.

Varg som förföljde motionär i Raseborg avlivades

Polisen i västra Nyland beslöt att en varg i Raseborg skulle avlivas i fredags. Den ansågs utgöra allvarlig fara för människor.

Nypotatisen är i jorden tidigare än vanligt i Pargas – om allt går vägen finns det inhemsk potatis redan i slutet av maj

I torsdags planterade jordbrukaren Roger Lindroos årets första potatis på åkern i Pargas. Den milda vintern har gjort att han kommit igång med säsongen tidigare än vanligt.

Tunt snötäcke och kalla nätter utmanande för höstsådden

Vårbruket kan eventuellt komma igång ganska tidigt i år, tror jordbrukaren Christer Finne i Korsholm. Men för höstvetet är det svårare läge när snötäcket är tunt och nätterna kalla.

Salmonella upptäcktes i finländska ägg – vad händer nu?

Finländska ägg marknadsförs som salmonellafria. Den senaste veckans salmonellafall tummar på det påståendet men visar att industrins övervakningsystem fungerar.

Avverkningen är livlig i skogarna – men en ordentlig köldknäpp behövs för slutspurten på virkesvintern

Fortsatt höga virkespriser kan höjas ytterligare till följd av kort vinter. De som jobbar i skogen hoppas ändå på en köldknäpp till i vinter.

”Folk sitter mycket i traktorn och pratar i telefon med varandra” – bondens jobb har revolutionerats på hundra år men gemenskapen lever vidare

Nätverken har räddat många vilsna själar, tror jordbrukaren och journalisten Maria Wasström som skrivit SLC Nylands hundraårshistorik.

”Hundägare känner ofta dåligt till var hundar får vara lösa” – när våren kommer ska de hållas kopplade

Under vintern får man ha sin hund lös ute i skogen under vissa förutsättningar, men från och med mars ska hunden vara kopplad. Det här är bra att veta som hundägare.

Skogen intresserar österbottningarna – ändå har skogsvårdsföreningen svårt att rekrytera arbetare

Många skogsägare i Österbotten bor nära sin skog och det betyder också att skogsbrukets intäkter stannar kvar i landskapet. Men det råder brist på både skogsbruksingenjörer och entreprenörer.