Dödade får leder till jakt på varg i Malax

Viltcentralen har beviljat dispens för att fälla en varg i sydöstra delen av Malax.

Åboländska bönder hoppas på torrt och blåsigt väder i september: ”Viktigt för skörden och höstsådden att åkrarna nu får torka”

Skördetröskorna kan på allvar komma ut på åkrarna då väderprognoserna nu utlovar torrare uppehållsväder efter rikliga regn i augusti. Något jordbrukarna väntar ivrigt på.

Efterfrågan på ved är fortfarande stor – läget är ändå lite lugnare än i fjol

Intresset för att elda med ved håller i sig. Vedförsäljare Yle Österbotten har talat med säger att kunder har börjat höra av sig, men att mängderna är mindre än i fjol.

Regeringen lovar lösa böndernas kassakris: ”Vi politiker måste säga att det här är dysfunktionellt”

Det blir allt svårare att leva på jordbruk och problemen beror främst på att livsmedelskedjorna har för stor makt, anser politiker. Priset på mat och andra livsmedel har stigit, men det syns inte i böndernas fickor.

Västra Finland är landets matbod – odlingarna där tryggar försörjningsberedskapen

I västra Finland finns 20.000 företag inom jordbruk och trädgård. De står för en stor del av den inhemska livsmedelsproduktionen, och enligt NTM-centralerna kan området med fog kallas Finlands matbod.

Svenska hästar får hö från Karlebyregionen – torr sommar ledde till höbrist i Sverige

I Mellersta Österbotten finns det gott om hö efter sommaren. Nu exporteras det till svenska hästgårdar.

Inkomsten från mjölken sjunker med 30 000 euro: ”Jag hoppas på åtgärder så att producenterna kan överleva”

Producentpriserna på mjölk har länge gått upp, men nu har priserna börjat falla. Dessutom har kostnaderna för jordbruket ökat på grund av världsläget.

Inspektörer ersattes med haltande satellitövervakning – nu krävs var fjärde finländsk gård på utredning

Ett nytt satellitsystem har krävt över 33 000 utredningar av finländska gårdar. En stor del av dem beror på att algoritmen har misslyckats med att känna igen åtgärder. Jordbrukare som inte svarar går miste om stöd.

Minister Essayah: Finland ska aktivt motarbeta strömmingsförbud i EU

Förslaget om att begränsa fisket av strömming i EU är både överraskande och oskäligt. Det säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD).

Lojo är äppelstaden nummer ett i Nyland och frukten går åt i butikerna

Visserligen springer Åland och Egentliga Finland om Nyland då det gäller odling av inhemska äpplen. Men fortfarande är Lojo känt för sina dignande fruktträdgårdar och äppelrelaterade evenemang.

Fler veterinärer behövs när minkarna ska kontrolleras

Genomgången av alla pälsfarmer i landet börjar med minkarna. Det meddelar Livsmedelsverket. Veterinärerna i de österbottniska landskapen räcker inte till och behöver hjälp.

Åtta får hittades döda i Tenala på tisdag morgon – sannolikt att vargen varit framme

Åtta får dödades av rovdjur i Tenala. Dessutom var två får så skadade att de måste avlivas. Fårfarmare Ia Asén är besviken på att inte mer görs för att hålla vargen borta.