Svenska hästar får hö från Karlebyregionen – torr sommar ledde till höbrist i Sverige

I Mellersta Österbotten finns det gott om hö efter sommaren. Nu exporteras det till svenska hästgårdar.

Inkomsten från mjölken sjunker med 30 000 euro: ”Jag hoppas på åtgärder så att producenterna kan överleva”

Producentpriserna på mjölk har länge gått upp, men nu har priserna börjat falla. Dessutom har kostnaderna för jordbruket ökat på grund av världsläget.

Inspektörer ersattes med haltande satellitövervakning – nu krävs var fjärde finländsk gård på utredning

Ett nytt satellitsystem har krävt över 33 000 utredningar av finländska gårdar. En stor del av dem beror på att algoritmen har misslyckats med att känna igen åtgärder. Jordbrukare som inte svarar går miste om stöd.

Minister Essayah: Finland ska aktivt motarbeta strömmingsförbud i EU

Förslaget om att begränsa fisket av strömming i EU är både överraskande och oskäligt. Det säger jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD).

Lojo är äppelstaden nummer ett i Nyland och frukten går åt i butikerna

Visserligen springer Åland och Egentliga Finland om Nyland då det gäller odling av inhemska äpplen. Men fortfarande är Lojo känt för sina dignande fruktträdgårdar och äppelrelaterade evenemang.

Fler veterinärer behövs när minkarna ska kontrolleras

Genomgången av alla pälsfarmer i landet börjar med minkarna. Det meddelar Livsmedelsverket. Veterinärerna i de österbottniska landskapen räcker inte till och behöver hjälp.

Åtta får hittades döda i Tenala på tisdag morgon – sannolikt att vargen varit framme

Åtta får dödades av rovdjur i Tenala. Dessutom var två får så skadade att de måste avlivas. Fårfarmare Ia Asén är besviken på att inte mer görs för att hålla vargen borta.

Kring 600 jordbruksskiften granskas närmare i Västnyland – ”Inte helt vattentätt system”

Närmare 600 jordbruksskiften, det vill säga åkrar, i Västnyland har fått en begäran om utredning från livsmedelsverket.

Finlands viltcentral beviljade dispens till att fälla två vargar i Egentliga Finland – en vargflock har plågat fårgårdsägare i Salo

För en dryg vecka sedan dödade en vargflock ett tjugotal får i Salo. Nu har viltcentralen beviljat dispenser till att fälla en varg i Salo samt en varg i Nystad, där vargar har observerats i närheten av bosättning.

Vass från Skärgårdshavet skulle kunna bli utmärkt växtunderlag i stället för torv – företagare är redo: ”Vi behöver nu vass i stora mängder”

Intresset för vass blir allt större och nu testas vass som råvara inom flera olika branscher. Vass kan till exempel användas för att odla i och vid förbränning.

Intresset för att installera solpaneler ökar bland jordbrukare: ”Det är ett ganska naturligt sätt för jordbruken att spara energikostnader”

Allt fler jordbruk ansöker om finansiering av nya energilösningar, som exempelvis solpaneler. Flest ansökningar lämnades in av jordbrukare i Österbotten och Egentliga Finland.

Granbarkborren erövrar nu Österbotten – skogsbrukarna bävar, miljöaktivisterna välkomnar mångfalden

Förödande stormar i Österbotten kombinerat med varma somrar ökar granbarkborrens framfart. Det minskar värdet på virket, men ökar mångfalden i skogarna. En moderat stam av barkborre tryggar stabila trädstammar.