Trist prognos för ölvänner: Ölet blir dyrare och kvaliteten blir sämre

Humleskördarna krymper i Centraleuropas stora produktionsområden, visar en färsk studie. Det kommer att återspeglas också på ölpriserna i Finland, bedömer Naturresursinstitutets forskare.

Sockerbetsupptagningen har inletts i Kimito – den varma sensommaren har varit gynnsam för sockerbetsskörden

I början av oktober inleddes årets sockerbetssäsong vid Sucros sockerfabrik i Säkylä. I två månader kommer lastbilar fulla med sockerbetor att köra till fabriken, bland annat från Kimito.

Markägare i Ingå nöjda – nu svämmar deras åkrar inte över lika mycket

Markägare i Ingå ger tummen upp för det tvåstegsdike som grävts längs Ingå å. WWF har grävt sitt hittills största tvåstegsdike för att minska översvämningar på åkrarna.

Den resultatlösa vargjakten i Malax börjar trötta ut frivilliga: ”Meningen är väl främst att vi ska sitta där för att skydda fåren”

Ännu i två veckor får en varg fällas i sydöstra Malax. Jaktledaren Folke Ahlholm tror inte att de kommer lyckas eftersom de bara får utöva vaktjakt. Men han säger att det är viktigt att hjälpa fårägaren skydda fåren.

Vargjakten i Malax fortsätter

Vargjakten i sydöstra Malax får fortsättning. Viltcentralen har förnyat tillståndet att fälla en varg.

Bönder testar odla växter som blir smink och kosttillskott – efterfrågan i Europa är enorm

Målet är att skapa jobb och nya företag. Yrkeshögskolan Centria har haft en rad projekt som handlar om att odla, förädla och exportera produkter från växter som trivs i Finland.

Upp till 20 procent av spannmålet i Österbotten kan förbli oskördat

Spannmålsskörden blir sämre än normalt i Finland sett till nästan varenda sädesslag och kornskörden blir speciellt dålig. I Österbotten kan så mycket som 15 till 20 procent av spannmålsskörden bli kvar på åkrarna.

Naturresursinstitutet: Skrämselskott bästa metoden för att jaga iväg vitkindade gäss

Hur man bäst jagar bort vitkindade gäss från åkrar har länge varit ett omdiskuterat ämne. Skrämselskott och egna fält där fåglarna kan äta i fred lyfts fram som en lösning på problemet.

Tuff sommar för bönderna i Östnyland: ”Det vi inte hann tröska regnade bort”

Början av sommaren var för torr, slutet för våt. För bönderna i Östnyland har det varit en utmanande säsong.

Ska vi göra som i Danmark och skjuta bort alla vildsvin i Finland? Krisen i Sverige väcker frågan

Krisen i Sverige kan leda till att Jord- och skogsbruksministeriets vildsvinsgrupp vill se åtgärder. Samtidigt säger jaktchef i Österbotten att jakten kräver spårsnö.

Sveriges afrikanska svinpest också ett problem för grannländerna, varnar svensk veterinär

Afrikansk svinpest är extremt smittsam med stora konsekvenser för vår grisproduktion, säger Sveriges biträdande statsveterinär Karin Olofsson-Sannö om smittan som har nått Sverige och som också kan utgöra ett hot mot grannländer.

Växthusodlare Joakim Strand är försiktigt optimistisk inför vintern – men elpriset och uppvärmningskostnader oroar

Växthusodlare Joakim Strand i Pjelax, i Närpes hoppas att han slipper en uppprepning av förra årets höga elpriser. Nu byter han ut HPS- lamporna i växthusen mot LED-belysning för att få ner kostnaderna, men samtidigt går han miste om värme.