Jordbruk Landsbygdsnäringar

Valio och Baltic Sea Action Group utbildar 200 odlare
i kolbindande jordbruk

Valio samarbetar med Östersjöfonden Baltic Sea Action Group för att utbilda 200 producenter i hur jordbruket effektivare kan binda kol. Åtgärderna ska samtidigt öka skördarna och förbättra gårdarnas lönsamhet, skriver Valio i ett pressmeddelande.

Utbildningen för producenterna ska inledas nästa vår och pågå i två år. Valio använder termen ”kolodlare” som innebär att producenterna lär sig nya sätt att binda kol via odlingen. Satsningen är en del av Valios plan att så småningom uppnå en kolneutral mjölkkedja. Dessutom måste nya åtgärder hittas för att avlägsna koldioxid ur atmosfären, säger Saara Kankaanrinta som är styrelseordförande i Baltic Sea Action Group.

– Växternas assimilation binder kol i jorden. Beroende på markens tillstånd återgår kolet antingen snabbt till kretsloppet eller binds i jorden i stabil form. Producenter som tar hand om marken har därför en nyckelroll i bromsandet av klimatförändringen, säger Kankaanrinta.

Ensidiga odlingsmetoder har försämrat åkrarnas skick och förmågan att binda kol.

– Växelbruk, mångsidig vallodling och växttäcke året om är sätt på vilka odlaren kan främja bindandet av kol i jorden. Bördig jord förhindrar också urlakning.

Baltic Sea Action Group har i sitt Carbon Action-program tillsammans med Meteorologiska institutet och Sitra testat kolproduktion i praktiken med 100 finländska gårdar. Även Valiogårdar har deltagit. Nu fortsätter arbetet och de färdigt testade metoderna kan tas i bruk direkt på de nya gårdarna, säger Juha Nousiainen som är chef för primärproduktion och mjölkupphandling på Valio.

– En stor del av våra mjölkproducenter vill lösa miljöproblem och samtidigt förbättra lönsamheten på gårdarna, säger Nousiainen. Vårt jobb är att ge dem snabb tillgång till information och stöd.