Alla nyheter
Sveriges första REKO-ring tävlar om konsumentpris

Sveriges första REKO-ring finns bland de fyra finalisterna som tävlar om konsumentpriset Blåslampan. De övriga finalisterna är Världsnaturfonden WWF, ICA:s Mitt klimatmål samt Facebookgruppen Tågsemester. Vinnaren koras den 28 november i Stockholm.

80 finländska företag deltar i Grüne Woche

Finland står i rampljuset på världens största matmässa i januari 2019 Finland medverkar som partnerland på världens största matmässa i Tyskland med temat ”Aus der Wildnis” – från den vilda naturen. Över 80 företag från olika delar av Finland hämtar sina produkter och tjänster till den finska mässhallen på konsumentmässan Grüne Woche i Berlin den 18–27.1.2019.

EU halverade lagren med skummjölkspulver

Sedan 2015 har EU samlat 380.000 ton skummjölkspulver i interventionslagren. Hälften av det lagrade skummjölkspulvret har redan avyttrats.

SLC - Fanggrodor3 A
Frodiga fånggrödor kan minska behovet av kvävegödsling med hälften

I bästa fall kan ett frodigt bestånd av fånggrödor ge ett stort kvävetillägg och minska på gödslingskostnaderna. På Tony Hydéns fält i Lappträsk växer försöksrutor med fånggrödor i oljeväxter som en del av NyRaHa-projektet.

SLC - Dsc07199
Brukar 330 hektar utan plöjning och lagrar luftens koldioxid i marken

Lantbrukaren och rådgivaren Josef Appell var en av föreläsarna på det seminarium om hållbarhet inom jordbruket som Ålands landskapsregerings jordbruksbyrå förra veckan ordnade i Mariehamn. ÅPF:s VD Henry Lindström säger att Åland i allmänhet har mycket högre mullhalter jämfört med jordarna i södra Sverige där Appell bedriver sitt jordbruk och att det därför är svårare att höja mullhalten på Åland.

SLC är nu medlem i andelsförbundet

SLC har anslutit sig som medlem i Finlands Svenska Andelsförbund (FSA). – Det är med glädje som vår styrelse antog medlemskapet som egentligen etablerar det samarbetet som redan länge har pågått”, säger FSA:s styrelseordförande Lars Björklöf. – För SLC är det naturligt att vara medlem i finlandssvenska takorganisationer som står våra näringar och verksamhet nära, säger SLC:s centralförbundsordförande Mats Nylund.

SLC - Mjolkfusionen 2 Webb
Kommentaren: Fusionstider

Den fusion som nu föreligger mellan Maitosuomi och Itämaito har som mål att få en effektiv anskaffning och administration, med en högklassig producentservice och rådgivning som skall ge möjlighet att hålla en hög avräkningsförmåga i framtiden, skriver Henrik Strandberg i sin kolumn.

SLC - Mjolkfusionen 1 A Webb
Snart godkänns fusionen mellan Maitosuomi och ItäMaito

Styrelserna har skrivit under intentionsavtalet. Den 28 november ska Maitosuomis och ItäMaitos fullmäktigen godkänna fusionen. Då kommer vi att säga ja till varandra, säger fullmäktigeledamot Mats Broända.

SLC - Img 1908
Mjölksamarbetsgruppen träffades: Vallens roll i nya CAP intressant

​Vallens roll i nästa gemensamma jordbrukspolitik CAP27, det alltför låga producentpriset, djurskyddslagen och en samlande nationell mjölkstrategi var på agendan på SLC:s mjölksamarbetsgrupps möte, berättar dess ordförande Niclas Sjöskog.

SLC - Vallekonomi A Webb
Effektiv vallproduktion en lönsam affär

Vallproduktionen är ett pussel med flera bitar, den bästa helheten får man genom att noga analysera och utveckla den enskilda gårdens behov, förfaranden och förutsättningar. Forskare Arja Mustonen föreläste på PI-Mjölkforum om bättre lönsamhet genom att utveckla vallproduktionen.

SLC - Valiobuss
Valio bjuder på julbuss för unga

Valios julbuss avgår lördagen 22 december från Helsingfors till Rovaniemi. Nu söker Valio 18-30-åringar som vill åka med.

SLC - Jari Leppa09112018
Inhemsk mjölk har både hälso- och klimatfördelar

Debatten om miljöfrågor och klimatförändring går för närvarande het. Globala problem som generaliseras och appliceras på den finländska matproduktionen skapar förvirring i debatten. På föreningen Mjölk och Hälsas seminarium påminde Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä om att dagens unga konsumenter är upplysta och funderar mycket på frågor som djurens välmående, etik, rättvis handel och hälsa. – Däremot har färre och färre unga egen erfarenhet av matproduktion. De behöver få information om den höga nivån vi har på mjölkproduktionen i Finland. Vi kan med rent samvete njuta av inhemska mjölkprodukter.