Kurs: Jordbrukets beredskap inför störningssituationer

Extrema väderfenomen, bränder och elavbrott kan innebära en större eller mindre katastrof för lantbrukare som drabbas.

SLC - Banneri2021 13 Sv
Fira naturens dag på ekogårdar den 28 augusti

Ekogårdar har öppet hus på den finska naturens den 28 augusti då närmare 30 ekogårdar runt om i Finland erbjuder hela familjen möjlighet att bekanta sig med gårdarnas verksamhet, produkter och invånare.

SLC - Lpx 177382
Oro över skördeutsikterna har pressat upp priset på vete

Reviderade skördeprognoser har slagit ned som en bomb på spannmålsmarknaderna världen över. Den amerikanska Wasde-rapporten har sänkt förväntningarna på den globala skörden och priserna stiger. Vete blev plötsligt en mycket eftertraktad vara.

SLC - Img 4426
JSM föreslår ytterligare medel till investeringar och beskogning

Jord- och skogsbruksministeriet (JSM) föreslår att det i budgeten för nästa år ska tas in cirka 70 miljoner euro i finansiering från återhämtningsinstrumentet till Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

SLC - Framtidsodlarna Logo Cmyk Hires
Framtidsodlarna är tillbaka den 18 augusti

I den andra säsongen av poddserien Framtidsodlarna får lyssnarna varannan vecka under hösten möta tio nya framtidsodlare i någon del av Svenskfinland. Framtidsodlarna ligger alla på sitt eget sätt i framkant inom sitt område och odlar bokstavligen för framtiden.

SLC - Lillandt4
Spannmålsodlaren Lillandt brinner även för skogsfrågor

I snart tio år har Anders Lillandt från Tjöck varit medlem i ÖSP:s styrelse. Från och med hösten utökas uppdragen när han vikarierar som styrelsemedlem i SLC. Jag har alltid tyckt om att vara med och påverka, säger spannmålsodlaren som brinner speciellt för skogsfrågor.

SLC - 173793170 1735697059944632 94116731005756548 N
Brittiska miljöministern vill köpa ut gamla bönder

Englands bönder är för gamla. De är renons på idéer och hindrar övergången till ett grönt jordbruk. Det hävdar miljöminister George Eustice, som lockar med en klumpsumma på upp till 100.000 pund för varje bonde av äldre årgång som lämnar näringen.

SLC - Ibrahim Baylan Regeringen Se
Sverige blev utan landsbygdsminister

Som enda EU-land saknar Sverige en minister för landsbygden och jordbruksfrågor. Den sista landsbygdsministern Jennie Nilsson lämnade posten på egen begäran i slutet av juni och ingen ersättare har utnämnts.

SLC - Skord6
Mindre skördar i Österbotten men bra kvalitet trots torkan

Redan förra veckan inleddes tröskningen av spannmål i Österbotten. Men regn i början av den här veckan har gjort att takten på skördearbetet slagits av en aning. Det som skördas är torrt och nu återstår det att se hur mycket torkan påverkat kvaliteten.

SLC - Spm Oversikt 4
Dystra skördeutsikter för spannmålen i Nyland

Spannmålsodlingen i Nyland och Kymmenedalen har lidit såväl av hällregnen under våren som av torkan under sommaren. Speciellt värmen och torkan har gjort att skördeförväntningarna är låga.

SLC - Dsc 8927
Skörden i Åboland är hårt drabbad av torkan

I Åboland har torkan och den rekordlånga värmeböljan gjort att skörden blir sämre än normalt. Värst utsatt är vårgrödorna, medan höstgrödorna klarat av torkan bättre.

SLC - Aland 2 Webben
Åland: Hyfsad skörd för höstspannmål, men ”bedrövligt” för vårsådden

Torkan och de rekordvarma sommarmånaderna har gjort att speciellt vårspannmålen ser dålig ut på Åland.