Årets Kock Lari Helenius och Årets Servitör Christian Angelov fick i måndags hälsningar från matens producenter via samarbetsparterna MTK och SLC.
Rosmarie och Christer Finne i Solf, Korsholm, odlar i dag cirka 50 olika grönsaksprodukter på friland. I det tredje avsnittet i podcasten Framtidsodlarna talar far och dotter Finne om det positiva och det negativa med att ha ett så pass brett sortiment.
I år kommer det på grund av coronapandemin inte att bli besöksrekord för den åländska Skördefesten. Men arrangörerna uppmanar besökarna att hålla en ”högaffels avstånd” till varandra för att skapa ett säkert utomhusevenemang. – Men man behöver inte krångla till saken. Det är sunt bondförnuft som gäller, kommenterar husbonden Henrik Sundberg på Bolstaholms gård.
De gröna sidoskotten har på många håll väckt oro över hur den slutgiltiga spannmålsskörden kommer att se ut. Hittills har problemet emellertid inte varit så stort som förväntat, berättar spannmålsinköparna.
En försvagad US-dollar och en stimulerad efterfrågan fortsatte att driva upp världsmarknadspriserna på matvaror i augusti. Den positiva trenden fortsatte för den tredje månaden i följd, noterar FN:s livsmedelsorganisation FAO.
Det andas framtidstro inom svinsektorn i Nykarlebynejden. En del bygger ut medan andra inleder en helt ny karriär inom sektorn och bygger nytt. En av dem är 22-åriga Eric Lindborg som bygger en anläggning för 1.100 slaktsvin och 3.500 tillväxtgrisar i Jeppo. Läs mer i veckans tema Bygg & Energi!
Glädjande nog investeras det en hel del i produktionsbyggnader, torkanläggningar, täckdiken och produktion av förnyelsebar energi i landskapet, trots rådande Corona pandemi och låga producentpriser, konstaterar Tomas Långgård, förbundsordförande för ÖSP.
Så länge Finland importerar nötkött finns det plats för flera inhemska producenter på marknaden resonerar Hanna Westman och Rickard Backman i Kyrkslätt. De bygger en ny ladugård med plats för 40 dikor och lite får. I våras inledde man övergången till ekologisk växtodling på gården. Övergången till ekologisk djurhållning börjar 2021.
Slå flera flugor i en smäll. Det var tanken när Jussi Murto-Koivisto valde att investera i en kalluftstork. Höstens spannmålsskörd kan nu blandas, torkas och lagras på gården samtidigt som transportkostnaderna minimeras.
Sundomjordbrukaren Conny Ekholm skaffade och flyttade en lagerhall från ett rivningsområde i Liselund i slutet av fjolåret. Det pågående monteringsarbetet intill Solfvägen framskrider enligt planerna. Redan i höst ska hallen börja användas som potatislager. Målet är att kunna odla mera potatis i framtiden.
I flera år har Närpes Grönsaker köpt förnybar el som producerats med vatten- och vindkraft. I somras uppnåddes ett nytt miljömål när 854 solpaneler installerades på packeriets tak. De förväntas producera cirka tjugo procent av packeriets årliga elbehov.
Solenergisystem, eller solkraftstationer, har snabbt blivit allt vanligare de senaste åren. Systemens storlek varierar från omfattande system vid företag till mindre system i hem, på stugor och i fortskaffningsmedel. Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes) påminner om att solenergisystem ska installeras med beaktande av särskilda krav och installationen ska göras av en yrkeskunnig person inom elbranschen, som är förtrogen med systemen.